IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между Китай и НАТО се засилва

Китай предупреди Алианса, че няма да се отпусне пред предизвикателствата, което илюстрира потенциала за ескалация на конфликта

13:03 | 15.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Китай предупреди Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), че няма да се отпусне пред предизвикателствата, което илюстрира потенциала за ескалация на напрежението, докато САЩ се опитват да убедят съюзниците си да предприемат по-строг подход към азиатската държава.

Пекин не представлява „системно предизвикателство“ за никоя държава, казва се в изявление, публикувано във вторник на уебсайта на мисията на Китай към Европейския съюз (ЕС), предава Bloomberg.

В изявлението се допълва, че НАТО не трябва да преувеличава военната мощ на Китай.

В изявлението Китай призовава НАТО да продължи напред с диалог и сътрудничество, като казва, че блокът трябва да работи за защита на международната и регионалната стабилност.

Коментарите от Пекин идват след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред репортери, че алиансът е "загрижен от политиката на принуда на Китай, която е в контраст с основните ценности, залегнали във Вашингтонския договор", върху които блокът почива. Той цитира бързо разширяващия се ядрен арсенал на страната, военното сътрудничество с Русия и използването на дезинформация.

В съобщението, публикувано след срещата на НАТО, се споменава Китай 10 пъти, в сравнение със само веднъж след последната среща на върха през 2019 г. Русия е посочена повече от 60 пъти тази година.

В документа се казва още, че блокът „поддържа конструктивен диалог с Китай, докъдето е възможно“.

Вашингтон се стреми да изгради единен фронт за Пекин, въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън се съгласи с умерено осъждане на срещата на Г-7 през почивните дни.

Байдън настоя Групата да се сблъска с Китай по теми като принудителен труд и нарушаване на човешките права, както и относно инфраструктурния план като част от инициативата „Пояс и път“. Той казва, че е повдигнал и въпроса за отказа на Китай за външен достъп до китайските лаборатории с цел определяне на произхода на огнището на Covid-19.

Съобщението на Г-7 призовава за „своевременно, прозрачно, ръководено от експерти и научно обосновано“ проучване, водено от Световната здравна организация, за произхода на болестта.

Няколко лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, омаловажават загрижеността, че Г-7 ще се превърне в антикитайска група. Предлагането на каквато и да е инфраструктурна програма, подкрепена от държавите, трябва да се формулира като по-положително усилие в полза на околната среда.

Меркел каза в един момент от срещата на върха, че „тук не става въпрос за това да бъдеш против нещо, а за нещо“, отхвърляйки всякакъв призив за конкретна линия срещу Китай. Тя настоява Г-7 да поддържа положителен дневен ред за много страни в света, които все още трябва да наваксат.

Китай пренебрегна срещата на върха на Г-7, като посолството му в Лондон излезе с изявление, в което се казва: „Дните, когато глобалните решения бяха продиктувани от малка група държави, отдавна отминаха“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още