IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: От 400 язовира в ремонт само десет са завършени

Парите за бизнеса и индустриалните зони в Плана за възстановяване и устойчивост ще одобряваме с Европейската инвестиционна банка, съобщи икономическият министър

10:39 | 15.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Кирил Петков.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Кирил Петков. Снимка: БГНЕС

631 млн. лева са вкарани за ремонт на 400 язовира у нас. Към днешна дата завършени са само десет. Това обяви по Нова ТВ министърът на икономиката от служебното правителство Кирил Петков.

Той разказа подробно какво е установил, когато е посетил част от язовирите.

„Отидох до „Пазар дере” и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2,350 млн. лева. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100%, фирма „Монтажи” ги е предала на Държавна консолидационна компания (ДКК), но тя от своя страна шест месеца не ги е предала на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт”, разкри Петков.

Министърът е категоричен, че тази ситуация е съчетание между некомпетентност и безстопанственост – държавата е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Той се надява до края на седмицата да има отговор защо така се е процедирало.

По думите на министъра на икономиката ДКК и „Автомагистрали” са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки.

Кирил Петков смята, че на практика министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите. Той обаче отказа да обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонт.

„Цените между различните язовири са много еднакви и много над пазарните. Шефът на „Монтажи” - Тихомир Димитров, е дал на 6-7 фирми всичките обекти. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разберем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят „Монтажи” и да кажат: „Това е търговска тайна”, обясни икономическият министър. „Моята цел е не да показвам кой какво е направил, или не е. Целта ми е от тук нататък нещата да заработят добре“, посочи той.

Кирил Петков поясни и дали ще смени управителя на „Монтажи”. „В момента дори да искам да сменя Тихомир Димитров не мога да го направя. Всичко трябва да мине през конкурс”, посочи  още министърът.

Той информира, че до края на другата седмица от Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ и от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е поискал средствата да се дават с приоритет на най-опасните язовири, да има контрол и разчети по ниво на риск.

Що се отнася до Националния план за възстановяване и устойчивост, той съобщи, че за мерки за бизнеса в него са били заложени 900 млн. лева за подпомагане на малък и среден бизнес.
„Аз като министър на икономиката вярвам, че трябва да са 1,4 млрд. лева, защото гръбнакът на икономиката се уповава на този бизнес“, каза Петков.
Министърът уточни, че от Министерството на икономиката зависи как се разпределят парите към фирмите.

„За да няма риск от корупция, извикахме Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и поискахме алокацията на всички средства да не става само от Министерство на икономиката, а парите да се верифицират от ЕИБ, така че да се коверифицират. Така тези 1,4 млрд. лева да отиват по най-смисления начин в най-смислените проекти“, подчерта Кирил Петков. 

За индустриалните зони по Плана за възстановяване сега са заложени 400 млн. лева. Министърът разкри, че тези пари са били предвидени за четири индустриални парка, без да се преценява дали те ще са направени на най-подходящите места, където има търсене от бизнеса.

По инициатива на Министерството на икономиката и ЕИБ вече се обсъжда къде да се разположат.

„Първо, трябва да имате инвеститор клас А, който да каже, че там е интересно да има индустриален парк. За мен е много положително самите строежи за инфраструктура да бъдат одобрени от ЕИБ, така че този тип цени, както при язовирите, да не ги виждаме“, допълни Петков.

Икономическият министър направи коментар и относно новия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

„Г-н Румен Спецов го познавам поне от осем години. Нивото му на професионализъм беше огромно. Радвам се, че сега отива и проверява неща, които досега не са проверявани”, заключи Петков, като уточни, че това са големите фирми, печелили обществени поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още