IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Ако искате да оцелеете в ЕС, гответе се за по-високи цени на емисиите

Газовите резерви са по-ниски от 2018 г. и цената на въглеродните емисии може да последва тази на газа, прогнозира Ингвилд Сорхус

18:29 | 15.06.21 г. 2
Анализатор: Ако искате да оцелеете в ЕС, гответе се за по-високи цени на емисиите

Тя прогнозира, че по-високите цени може да върнат Европа начело на световния процес за декарбонизация

„Имаше много ниски цени в ЕС. Това не се отрази на енергийния сектор и бяха въведени национални мерки на няколко места. Великобритания въведе свой собствен данък, освен европейския, и това доведе до сериозни промени в сектора. Някои други държави, които се стремят към декарбонизация, също планират такива. Цените на въглерода вече не са нещо, което може да се пренебрегва. Ако имате климатични политики и сериозно искате да постигнете тези цели, трябва да намерите начин да стимулирате спад в замърсяването – с такси или ограничаване на квотите“, съветва Сорхус.

Анализаторът от Refinitiv очаква емисиите да стават все по-скъпи в бъдеще, за да се постигне целта на ЕС за тяхното намаляване.

„През зимата бяха изхвърлени повече емисии заради студовете и имаше по-малко енергия от възобновяеми източници. Голяма част от запасите от природен газ бяха изхабени и се стигна до увеличение на цените на горивата и въглищата. Очакваме нов ръст на цените на емисиите, но с по-малко темпо от това от началото на годината, което бе с 50-60%“, посочи Сорхус.

Тя смята, че до 2030 г. цените може да достигнат до 100 евро на тон. „Това ще бъде трудно за замърсителите, но ще има страни и политически групи в ЕС, които ще искат въвеждане на ценови коридори или ценово дъно“, каза Сорхус.

Старши анализаторът в Refinitiv е на мнение, че през лятото голяма част от вниманието ще бъде върху политиките на Европа, които могат да задвижат цените нагоре.

„В средата на юли Европейската комисия ще представи идеите си за постигане на целите за 2030 г. –  от коя година ще бъдат въведени ограниченията, какви балансиращи инструменти ще се използват, как да се намали излишъкът на пазарите, дали този резерв ще бъде важен елемент от баланса между търсенето и предлагането, и какъв дял ще бъде договорен за възобновяемите източници, информира експертът.

Тя обясни, че тогава ще стане ясно и какви точно ще са механизмите за корекции на въглеродните емисии от вносни стоки.

„Предстои да се разбере и дали ще има нови сектори и индустрии, които ще бъдат добавени към системата за търговия с емисии. Възможно е да бъде въведена и нова схема, смята Сорхус. – Стандартите бяха разработени пред 2005 г. и може би трябва да бъдат актуализирани, а ограниченията да бъдат преразгледани към нивата на реалните емисии.“ 

Експертът обаче подчерта, че не очаква, че точно тази година на глобалната конференция COP в Глазгоу ще бъде постигнат компромис за нивата на емисии.

„Механизмът за корекции на емисии на границите ще изравни условията за компаниите, които са изложени на по-голяма конкуренция. Някои компании промениха производството, за да спрат това изпускане на въглерод. От ЕК трябва да дойде по-голямо финансиране, за да се ускори процесът на декарбонизация на индустриите и страните“, смята анализаторът.

В коментар за европейския газов пазар Сорхус отбеляза голямата конкуренция на пазара за втечнен газ, особено от Русия.

„Нивата на газовите резерви са по-ниски от 2018 г., когато предлагането не беше много голямо и е по-ниско от миналата година – възстановяването на тези резерви ще бъде особено важно.“ Може да има затруднено предлагане през зимата, а цената на въглеродните емисии да последва цената на газа“, прогнозира Сорхус.

Какво друго се случва на пазара на въглеродни емисии и какво може да се очаква от климатичната среща в Глазгоу може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Анализатор: Ако искате да оцелеете в ЕС, гответе се за по-високи цени на емисиите > А ако не искаме да оцелеем в ЕС ?!.?!..?!...?!....?!.....??......!?......?!.......?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
В ЕС ше научите най добре за отоплението на пещерните хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още