IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коктейл с антитела срещу Covid на AstraZeneca е дал незадоволителен резултат

Медикаментът не е постигнал статистически значимо намаляване на риска от симптоматичен COVID-19 след излагане на вируса

18:10 | 15.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Клинично изпитване, разглеждащо терапия с антитела срещу COVID-19 на британската фармацевтична компания AstraZeneca, е дало незадоволителни резултати, обяви компанията.

Медикаментът AZD7442 - комбинация от две различни моноклонални антитела, не е постигнал статистически значимо намаляване на риска от симптоматичен COVID-19 след излагане на вируса, като не е успяло да постигне основната цел на изследването.

В клиничното изпитване са участвали 1121 неваксинирани участници, които са били изложени през предходните осем дни на контакт с човек, положителен за COVID-19. На двама от трима участници се прилагат антителата, а на останалите се дава плацебо.

Всички участници са имали отрицателен тест за антитела срещу SARS-CoV-2 в деня на дозиране, за да се изключи предишна инфекция, тествани са и с PCR тестове.

Крайният резултат показва 23 случая на COVID-19 със симптоми от тези, получили AZD7442, и 17 случая от групата, получила плацебо.

Фармацевтичната компания отбелязва, че лекарството е постигнало 33% намаление на риска от развитие на симптоматична инфекция, но това не е достатъчно, за да достигне прага на клиничното значение.

Анализът на данните предполага, че в случаите, когато не е имало предишна експозиция, „AZD7442 намалява риска от развитие на симптоматичен COVID-19 със 73%.“

Резултатите предполагат, че AZD7442 може да бъде полезен за предотвратяване на симптоматичен COVID-19 при лица, които още не са боледували. Въпреки че усилията за ваксинация срещу COVID-19 са успешни, все още има значителна нужда от възможности за превенция и лечение за определени популации, включително тези, които не могат да бъдат ваксинирани, или тези, които могат да имат неадекватен отговор на ваксинацията, посочва се в доклада на компанията.

По-рано е доказано, че лечението с моноклонални антитела, имитиращо естествената защита на организма срещу вируси, успешно лекува COVID-19 при вече заразени лица, а Европейската комисия е подписала сделки за лечение с антитела срещу коронавируса, пише онлайн изданието Politico.eu.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още