IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между Сърбия и Косово продължават да буксуват

Срещата се определя като "трудна" от дипломати, само Александър Вучич искрено признава, че е заявил, че Белград никога няма да признае независимо Косово

17:43 | 15.06.21 г. 1
<p>
	Президентът на Сърбия Александър Вучич. <em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Ръководителите на Сърбия и Косово са приключили без успех новата среща под егидата на ЕС в Брюксел, но са приели да продължат дискусиите си, обяви специалният представител на ЕС за диалога Мирослав Лайчак, съобщава АФП.

"Това беше първата среща с Албин Курти в качеството му на премиер на Косово. Тя не беше лесна, но важното е, че се състоя", посочи Лайчак, цитиран от БТА.

"Двамата ръководители имаха много открит и прям разговор за това, което всеки от тях очаква от диалога /.../ и процесът ще продължи", добави представителят на ЕС.

Сръбският президент Александър Вучич представи доста по-малко оптимистична версия за срещата. "/Ние не постигнахме съгласие за/ абсолютно нищо. /Курти/ дойде да ме пита "кога ще признаете независимо Косово?". Аз му казах "никога" и той избухна", разказа Вучич.

"Никога не съм присъствал на подобна среща в моя живот. Пълна липса на отговорност", отбеляза той.

"Много се страхувам, защото сега си давам сметка за степента на безотговорност, пред която ще трябва да бъдем изправени в бъдеще. Въпреки това ние ще продължим диалога", изтъкна Вучич.

Срещата беше "много трудна", потвърди пред АФП един от участниците. "Фактът, че те приеха да продължат процеса, е сам по себе си позитивен", добави той.

Новият премиер на Косово Албин Курти от своя страна изрази съжаление за отхвърлянето на неговите предложения от сръбския президент. "Срещата беше конструктивна от наша страна. Ние ще участваме в този процес, който е труден", заяви той пред косовските медии.

ЕС и САЩ упражниха натиск върху двете страни да подновят диалога след промяната на ръководството в Косово, припомня АФП.

Диалогът, воден от десет години под егидата на ЕС, буксува. Преговорите целят нормализиране на отношенията след конфликта, отнел живота на 13 хил. души.

Белград отказва да признае независимостта на бившата си провинция. Косово обяви независимостта си през 2008 г., близо десет години след войната, която приключи, след като бомбардировките на НАТО принудиха сръбските сили да се изтеглят.

Независимостта на Косово е призната от над 100 държави, главно западни, но не и от Русия и Китай, отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Хайде сега "нашите" да признаят че българският език произхожда от македонския, че сме окупатори, татари и какво ли не на собствения си народ и земя. Искаме да им вземем историята , за която до 1944та никой не е и чувал, а на гърлежите ЕС и САЩ позволиха да им вземат античката история... Защо има двоен стандарт не е важно. По-важно е политиците ни да са твърди както гръцките и в случая сръбските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още