IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските работници са сред най-стресираните в света

Около 57% от американските и канадските работници съобщават, че ежедневно изпитват стрес, което е с 8 процентни пункта повече от предходната година

21:40 | 15.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските работници са сред най-стресираните служители в света, сочи последният доклад на Gallup "State of the Global Workplace", който отразява настроенията на хората за работното им място и живота им през последната година.

Американските и канадските работници, чиито данни са комбинирани в проучването, се нареждат най-високо по отношение на нивото на стрес от всички изследвани групи. Около 57% от американските и канадските работници съобщават, че ежедневно изпитват стрес, което е с 8 процентни пункта повече от предходната година. За сравнение, 43% от хората в световен мащаб се чувстват по този начин, сочи докладът на Gallup за 2021 г.

Този скок не е изненадващ за Джим Хартър, главният учен в проучването на Gallup, който казва пред CNBC, че честотата на ежедневния стрес, безпокойство, тъга и гняв нараства за американските работници от 2009 г. насам. Загрижеността за вируса, болестта и финансовата несигурност и расовата проблеми допринесоха за допълнителен стрес по време на пандемията.

Но скокът на стреса е особено остър за жените през последната година: 62% от работещите жени в САЩ и Канада съобщават за ежедневно чувство на стрес в сравнение с 52% от мъжете, което показва трайното въздействие на половите стереотипи в грижите за домакинството и децата и свръхпредставеността на жените на работни позиции с ниски заплати, които бяха и най-засегнати от пандемията.

За разлика от това, ежедневните нива на стрес за жените в Западна Европа са спаднали през последната година, което изследователите отдават на социалните мерки в подкрепа на родителите и работниците за предотвратяване на безработицата.

И въпреки че ангажираността на служителите е спаднала в останалата част на света, в САЩ тя се е увеличила до 34%. Връзката на по-високата ангажираност и по-високият стрес може да доведе до т. нар. прегаряне на работното място и предизвикателства за психичното здраве, коментира Хартър.

Тези изводи идват в момент, когато по-младите поколения очакват работните им места да осигурят по-голяма стойност, отколкото просто заплата, казва Хартър, опирайки се на предишни изследвания на Gallup. Той допълва, че компаниите са отговорни да помогнат за подобряване на благосъстоянието на служителите, ако искат да имат издръжлива работна сила, да подобряват обучението и да привличат най-успешните кадри.

Той посочва пет елемента, върху които работотодателите могат да се фокусират, за да подобрят ангажираността на служителите си и да помогнат на хората да се чувстват добре: благополучие в кариерата, социално благополучие, финансово благосъстояние, физическо благосъстояние и общност.

В глобален план ангажираността на служителите е спаднала с 2 процентни пункта от 2019 до 2020 г., а служителите отчитат по-големи притеснения, стрес, гняв и тъга през 2020 г., отколкото през предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
ми ако искат аз ?! те имат да плащат масрафа за войните на Сашофската Компартия, където печатницата се върти с 200 ... ше ги стресират къде ше хоат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още