IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуство, история и скритите послания на банкнотите

Прозорците и вратите, изобразени на еврото, са символ на европейския дух на сътрудничество и откритост

10:00 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Валутите по света носят силни послания и казват много за различните страни и тяхната култура, история и народопсихология. Това е заключението на международния доставчик на финансови услуги Euronet, който оперира в повече от 170 страни и е анализирал десетки видове банкноти.

Когато става въпрос за валута, потребителите обикновено обръщат внимание само на стойността на парите и на това какво могат да си купят с тях, но изследването на символите на банкнотите и търсенето на потенциални скрити значения може да промени гледната точка на хората.

Ето и някои истории, които стоят зад някои от най-популярните и широко използвани валути в света.

Евро

Еврото казва много не само за философията и ценностите на Европейския съюз, но и за историята на Европа. На банкнотите могат да бъдат видени вариации на прозорци и врати, за които се предполага, че олицетворяват европейския дух на сътрудничество и откритост. Мостовете пък символизират комуникацията между различните европейски народи, както и между Европа и останалата част от света.

Банкнотите показват архитектурни елементи от различните епохи в европейската история – класическа, романска, готическа, Ренесанс, Барок и Рококо.

Британски паунд

На всяка британска банкнота виждаме портрет на кралица Елизабет II от едната страна, а на другата – значима историческа личност като например емблематичния премиер Уинстън Чърчил, писателката Джейн Остин, икономиста Адам Смит и други.

паунд паунд

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Интересен факт е, че дизайнът се допълва от миниатюрни детайли, които разказват историята на показаните хора. Така например на банкнотата от 5 паунда са изобразени кралицата и Чърчил. От неговата страна можем да видим изключително детайлна скица на Уестминстърското абатство и Биг Бен. Ако погледнете още по-внимателно, ще видите, че часовникът е спрял на 15:00 ч. Това не е случайно. На 13 май 1940 г. в приблизително 15:00 ч. Уинстън Чърчил се изправя пред Камарата на общините и изрича известната реплика: „Не мога да ви предложа нищо друго освен кръв, труд, сълзи и пот“. На банкнотата се забелязва и още един важен символ – емблемата на Нобеловата награда, която Чърчил получава през 1953 г.

Щатски долар

Дизайнът на щатския долар се фокусира върху политическата история на САЩ. Банкнотата от 1 долар е най-старата в сравнение с останалите на тази валута. Отпред е изобразен ликът на първия американски президент Джордж Вашингтон. Скицата се базира на оригиналния му портрет, нарисуван от Гълбърт Стюарт. На гърба пък са изписани думите „Вярваме в Бог“ (In God We Trust). Вляво има пирамида, около която се вижда надписът на латински „Annuit Coeptis“, което се превежда като „Той одобрява делата ни“. Под него пък е изписано „Novus ordo seclorum“, което означава „Нов ред на вековете“ и подчертава значението на спечелената независимост на страната от Великобритания през 1776 г.

долар долар

Снимка: Scott Eells/Bloomberg

В дясната част на банкнотата е поместен държавният печат на САЩ с добре познатия белоглав орел. Той държи маслинова клонка, символизираща едновременно войната и мира, както и сноп от 13 стрели, които олицетворяват първоначалните 13 колонии.

Японска йена

Японската йена е наистина естетически издържана валута. На банкнотата от 1000 йени е изобразен Хидейо Ногучи – най-видният бактериолог в Япония, който открива агента за сифилис. На гърба ѝ пък е показан връх Фуджи – една от най-големите атракции в страната. Това е най-високият връх в Япония, достигащ 3 776 м. Друг емблематичен символ на банкнотата е японската вишна, наричана секура. Растението символизира блаженството и преходността на живота и е разположено точно под връх Фуджи.

На други банкноти на йената пък са изобразени животни като мишки, коне, лъвове. Именно тези артистични елементи са превърнали японските йени в най-трудните за фалшифициране в света.

йена йена

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Швейцарски франк

През 2005 г. Швейцария започва да променя дизайна на валутата си. Преди това в продължение на векове на швейцарските банкноти са били показвани само известни личности. Всичко това се променя през 2019 г., когато е пусната серия, която бяга от традициите.

Така например на банкнотата от 20 франка е изобразена ръка. Тя е символ на швейцарския народ и може да бъде интерпретирана като знак, че всички хора в страната работят заедно за една обща цел. Ръката държи прозрачна призма, отразяваща светлината, което е основен мотив. Останалите банкноти от серията, създадена по дизайн на Мануела Пфрундер, олицетворяват много от ключовите характеристики, свързани с Швейцария, като например растежа и научните открития.

франк франк

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Български лев

Българският лев става официална валута на страната малко след Освобождението – на 4 юни 1880 г. Първата българска банкнота е отпечатана през 1885 г. в Санкт Петербург и днес може да бъде видяна в Историческия музей в Габрово.

Любопитен факт е, че през 1952 г. в обращение е пусната банкнота от 3 лв., която съществува до 1962 г.

Първият владетел, който е изобразен на българската валута, докато все още е жив, е Цар Борис III. След смъртта му на банкнотите се появява синът му Симеон, който по това време все още е дете.

Друг интересен факт е, че настоящите 50 лв. разказват любовна история. Банкнотата показва лика на поета Пенчо Славейков, а на гърба ѝ се вижда силуетът на най-голямата му любов – красивата Мара Белчева.

лев лев

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още