IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle не успя да отговори на високите очаквания към облака

Директорът на компанията Сафра Кац и изпълнителният председател Лари Елисън се опитват да увеличат приходите, като се фокусират върху тази област

08:45 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Oracle Corp. поевтиняха, след като производителят на софтуер отчете тримесечни приходи от продажби, които не успяха да удовлетворят високите очаквания на инвеститорите за бизнеса на компанията с облачни изчисления, и даде прогноза за печалба, която бе под прогнозите на анализаторите, предава Bloomberg.

Печалбата, с изключение на някои елементи, ще възлезе на 94 до 98 цента на акция през тримесечието, приключващо през август, заяви главният изпълнителен директор Сафра Кац във вторник (местно време) в рамките на конферентен разговор. Според данните, събрани от Bloomberg, анализаторите прогнозираха средно 1,03 долара на акция. Кац каза, че резултатите са „резултат от увеличената инвестиция в облака“.

Приходите за периода, приключил на 31 май, са се увеличили със 7,5% до 11,2 млрд. долара. На този фон средната оценка на анализаторите бе за 11 млрд. долара. Печалбата, с изключение на някои елементи, е била 1,54 долара на акция, се казва в изявление на компанията, базирана в Остин, Тексас. Анализаторите очакваха тя да е значително по-ниска - 1,31 долара.

Инвеститорите надуха цената на акциите на Oracle с 26% тази година заради ентусиазма към изчислителните облаци, тъй като Кац и изпълнителният председател Лари Елисън се опитват да увеличат приходите, като се фокусират върху тази област. Но компанията изостава далеч зад лидера на пазара Amazon.com Inc. и конкурентите Microsoft Corp. и Google на Alphabet Inc. в продажбите на облачна инфраструктура.  Ръстът на приходите на Oracle през тримесечието не достигна очакванията на някои акционери.

„Те се подобряват в облака. Но те събраха всичко (продукти, б. ред.) и нарекоха всичко облачно“, казва Дан Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust Co., преди да бъдат публикувани резултатите. „Така че не можем да сме щастливи. Добре е, че облачният бизнес расте с по-бързи темпове, дори ако растежът на базата данни е около 3%“, цитиран е той от Bloomberg.

Акциите, които поевтиняха в следборсовата сесия след публикуването на резултатите, затвориха сесията по-рано на ниво от 81,64 долара в Ню Йорк и тази година са поскъпнали почти два пъти по-силно от увеличението на индекса S&P 500.

Приходите от облачни услуги и лицензионна поддръжка са се увеличили с 8% до 7,4 милиарда долара през четвъртото фискално тримесечие, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за 7,3 милиарда долара. Тази метрика включва продажби от хостинг на данни на клиенти в облака, но голяма част се генерира от такси за поддръжка на традиционния софтуер, съхраняван на корпоративните сървъри на клиентите.

Кац прогнозира приходите да се увеличат с 3% до 5% през първото тримесечие и заяви, че очаква ръстът на продажбите през фискалната 2022 година да достигне нивото от 3,6% през току-що приключилите 12 месеца. За да насърчи бизнеса си в облачните изчисления, Oracle ще разшири разходите за центрове за данни, удвоявайки капиталовите разходи до почти 4 милиарда долара, каза тя.

„Ще инвестираме в бизнеса с по-големи темпове“, каза Кац. Облакът, според нея, ще бъде „фундаментално по-доходоносен бизнес“ в сравнение с продажбата на традиционния локален софтуер, който клиентите използват в техните офиси. Други компании, включително Microsoft, отчитат удар по рентабилността, поне през първите няколко години при преминаването към облака. Amazon, Microsoft и Google също така похарчиха милиарди за изграждането на глобалните си мрежи от облачни центрове за данни.

Oracle заяви, че тримесечните приходи от приложението му Fusion за управление на корпоративни финанси са нараснали с 46% - в сравнение с 30% ръст, отчетен през предходния период. Приходите от финансовия софтуер NetSuite, насочен към малкия и средния бизнес, са нараснали с 26% след 24% ръст през фискалното трето тримесечие.

Резултатите маркират четвъртото поредно тримесечие на годишен ръст на приходите след две последователни фискални години на спад на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още