IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата от разстояние води до бум на покупките на ваканционни жилища в САЩ

Те са отбелязали три пъти по-силен ръст от останалите съществуващи жилища през 2020 г.

10:18 | 16.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

От океана до планината, работата от разстояние води до безпрецедентен бум на пазара на ваканционни жилища в САЩ, пише Bloomberg.

Продажбите на ваканционни имоти са скочили с 16% през 2020 г., което е близо три пъти повече спрямо покачването при всички съществуващи жилища от 5,6%, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Купувачи, които търсят уединение, са наводнили пазара през второто полугодие на миналата година, след като блокадите заради COVID-19 бяха отменени. Жители на градовете, търсещи повече площи, са се стекли към планините в Аспен, щата Колорадо, плажовете на Маями и курорти между тях.

В окръзите с повече ваканционни жилища средната продажна цена на съществуващите имоти е нараснала с 14% спрямо ръста от 10% в останалите окръзи, сочат данните на брокерската асоциация.

Тъй като много компании продължават да дават на служителите си възможности за работа от разстояние, „ваканционните жилища и вторите домове ще останат популярен избор сред купувачите“, казва Лорънс Юн, главен икономист на асоциацията.

Но все повече служители се завръщат в офиса и тази тенденция може да забави търсенето на ваканционни домове. Анализ на Redfin установи, че макар покупките през миналия месец да са били по-високи на годишна база, те са се охладили спрямо френетичните нива по-рано по време на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още