IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се приближава към 75 долара за барел след спад на запасите в САЩ*

Цените на петролния пазар могат да достигнат до 80 долара за барел преди края на годината, прогнозират експерти

10:35 | 16.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът продължи силното си поскъпване, като цената на европейския сорт Брент се доближава до 75 долара за барел, след като данните от индустрията показаха значително намаление на американските запаси от суров петрол, а търговците прогнозират по-нататъшни ръстове в цените, съобщи Bloomberg.

Цената на сорта Брент се повишава с 0,58% до 74,42 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпват с 0,57% до 72,53 долара за барел, след като цената се повиши до най-високото ниво от  октомври 2018 г.*

петрол петрол

Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са се свили с 8,54 милиона барела миналата седмица. Това би било най-големият спад от януари, ако цифрите се потвърдят от правителствените данни по-късно в сряда. И все пак запасите от бензин и дестилати нарастват.

Ралито на петрола беше подновено този месец, тъй като водещите икономики продължават да отварят отново, подпомогнати от програмите за ваксинация срещу коронавирус. Това стимулира търсенето на енергия в световен мащаб в момент, когато Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници запазват предпазлив подход за увеличаване на предлагането. Ръководителите на Glencore Plc и Vitol Group заявиха тази седмица, че виждат допълнителни ръстове при петрола, подхранвани от оптимизма за нарастващото потребление.

"Цените на петролния пазар могат да достигнат до 80 долара за барел преди края на годината“, прогнозира Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp.

В САЩ, където производителите на шистов газ се въздържат от значително увеличаване на добива тази година дори когато цените се движат нагоре, антивирусните мерки непрекъснато намаляват. Във вторник Калифорния отвори напълно своята икономика, като Ню Йорк също отмени останалите си ограничения.

Ценообразуването на пазара отразява цялостния бичи тон. Последното поскъпване се случва преди ключовото съобщение за политиката на Федералния резерв по-късно в сряда. Въпреки че централната банка на САЩ не се очаква да променя лихвените проценти, тя може да започне предварителни дискусии за това кога и как да промени обратното изкупуване на облигации. Всяко движение по този фронт може да повлияе на стойността на долара и търсенето на суровини, включително върху петрола.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още