IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС трябва да се справят със съюзниците, които отстъпват от демократичните ценности

НАТО не е просто отбранителен съюз, а общност от ценности, които трябва да бъдат защитени не само срещу външни врагове, но и срещу тези, които подкопават основи

09:23 | 26.06.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Европейското турне на американския президент Джо Байдън, първото чуждестранно посещение откакто е на пост, трябва да изпрати силен сигнал към демократичните партньори, че САЩ се завръщат на световната сцена. Връща ли се обаче и Европа?

На срещата на върха на НАТО на 14 юни американският президент Джо Байдън се опита да възстанови и съживи алианса, като го призова да се противопостави на китайския авторитаризъм. САЩ обаче първо трябва да се оправят с някои от членките на НАТО - по-специално Полша и Унгария, които отстъпват от основните ценности на алианса, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Демократичните принципи и основните човешки права трябва да бъдат част от стратегическите геополитически интереси. От своя страна, Европа трябва да спечели доверието на Байдън. Единственият начин да направи това е като подреди собствената си къща и започне от от бодливите популисти от Централна и Източна Европа.

Споделените демократични ценности закрепиха НАТО като най-успешния съюз в историята. Сега тези ценности отстъпват в Унгария и Полша, както и в Словения, която поема председателството на Съвета на ЕС на 1 юли.

Поредица от неотдавнашни доклади на международни органи показва мрачна картина на незадоволителната журналистика в региона, която се задушава. Не е изненадващо, че преди няколко месеца „Репортери без граници“ изместиха Унгария на 92-ра позиция в световния си индекс за свобода на медиите. Междувременно Полша е спаднала с над 40 места в индекса, откакто управляващата партия "Право и справедливост" дойде на власт през 2015 г. Сега тя изостава от Нигер и опустошената от войната Армения.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан използва законодателни и регулаторни инструменти, за да задуши критичните обекти. Това включва закон, който предвижда до пет години затвор за журналисти, ако бъдат признати за виновни в разпространението на дезинформация.

Унгарското правителство използва пандемията, за да затегне хватката. Независимите медии страдат от недостиг на приходи от реклама, а малки и независими търговци са поглъщани директно или чрез голямата мрежа от бизнес мажоретки.

По-рано тази година контролираният от правителството медиен регулатор на Унгария принуди Klubrádió, водеща независима радиостанция, да слезе от ефир. След като в Унгария останаха само трептенията на свободната преса, държавната хватка върху медиите в страната е почти завършена.

Полша следва примера на Унгария. Нищо чудно, че политиката на Орбан толкова привлекателна за други нелиберални правителства, които искат да поставят медиите под ботуша си. Полските обществени телевизионни оператори се превръщат в пропагандни рупори. Плановете за „реполонизация“ на медиите вече са в ход.

Последна актуализация: 15:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
male4ko
преди 2 години
Целият свят в момента под геноцида на 'ценностите'..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Отивай да лъскаш руския ботуш. По някое време като пийнат руските момчета ще ти разпорят анасчуето както ти обичаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"...От своя страна, Европа трябва да спечели доверието на Байдън."..................мхм , тука в прв текст ти казват на кого да целуваш ръка ... и не само ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
''че САЩ се завръщат на световната сцена. Връща ли се обаче и Европа?'' ЕС не е ходил никъде, че да се завръща. Американците тотално се излагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
НАТО има прекалено ного шапкар кой седи, сepe и пъpди, нищо не прай и само лежи на гърба на данъкоплатеца, от там треат некви измислени врагове евроггейски ценности иначе сички на Околовръстното за *** ..... псолютни нещаaaстници, педдали и каввали то ко друго да са ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Money
преди 2 години
Пий виаграта и може да ти олекне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Извратении долни нищожестваа!!!Вече искат направо да обяват всеки, който не аплодира ЛГБТ за враг. Сигурно наближава времето, когато това ще се наказва със смъртно наказание.Диктатура на социалистическия хомосексуализъм? Твърде много вече се доближавате до така заклеймявания нацизъм.Никакво НАТО, никакъв ЕС не искаме щом правилата ще се определят от диктатура на днешните ЛГБТ нацисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още