IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания неочаквано надмина целта на АЦБ

Инфлационните очаквания на инвеститорите са най-високите нива след финансовата криза

11:55 | 16.06.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се повиши неочаквано над целта на Английската централна банка (АЦБ) за първи път от почти две години, което ще доведе до спекулации относно това кога може да се затегне паричната политика, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 2,1% спрямо година по-рано, най-високото ниво от юли 2019 г., съобщи Службата за национална статистика. Икономистите и АЦБ очакваха ръст от 1,8%. Базовата инфлация скочи до 2%, най-много от август 2018 г.

ацб ацб

Ускоряването на инфлацията отразява по-високите цени на горивата, храната в ресторантите и облеклото, тъй като икономиката направи следваща стъпка към нормалното. Централната банка очаква инфлацията временно да наруши целта й от 2% и да се върне обратно в тези граници в края на 2022 г.

„Инфлацията рязко се е ускорила през последните месеци и ще нарасне допълнително, тъй като въздействието на по-високите цени на суровините се захранва през веригата за доставки“, каза Джак Лесли, старши икономист във Resolution Foundation. „Но британският инфлационен натиск е различен и не е толкова голям, колкото този, който предизвиква ожесточен дебат в САЩ“, коментират анализаторите.

Непосредствената реакция на пазара предполага, че инвеститорите подкрепят виждането на АЦБ, че ускоряването на инфлацията ще бъде временно. Паундът се повиши с 0,3% спрямо долара, а доходността по 10-годишните облигации нарасна слабо.

„Не очакваме данните да променят виждането на централната банка, че в крайна сметка ръстовете ще се окажат временни. Базовите ефекти от цените на енергията продължиха да вдигат цените. Другото ключово влияние е свързано с възстановяването на икономиката“, коментира Дан Хансън от Bloomberg Economics.

Други данни показаха, че цените на производствените суровини, отразяващи разходите за промишлеността за горива и суровини, са нараснали с 10,7% през последната година, което е най-голямото им увеличение от десетилетие. Това повишава цената на стоките, излизащи от фабриките, с най-бързите темпове от 2012 г. насам.

инфлация инфлация

Главният икономист на АЦБ Анди Халдън, който напуска поста си в края на този месец, заяви миналата седмица, че заплатите и разходите вече се увеличават и инфлацията „не може да изостане много“.

Неговият колега Гертян Влиеге казва, че банкерите могат да повишат референтния процент още през следващата година, ако пазарът на труда се възстанови безпроблемно, когато помощите за служителите приключат през септември.

Пазарните инфлационни очаквания остават близо до най-високите нива от 2008 г. насам.

През последните месеци в много икономики се наблюдава ускоряване на цените, въпреки че банкерите продължават да омаловажават риска от трайна инфлация. В САЩ общата потребителска инфлация скочи до 5% през май, най-високата от повече от десетилетие. Инфлацията в еврозоната достига 2%, малко над целта на Европейската централна банка.
очаквания очаквания

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
aaabbb
преди 2 години
Мда, много неочаквано, направо върховна изненада.Другия месец като е 5% сигурно ще е още по неочаквано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Ама не е проблем това. Целта вече е средната инфлация. Като мине време средната ще спадне. Сега може и 200% да е.. важното е средната да е под 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Колко да е неочаквано :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
s3
преди 2 години
Браво, ето че са изпълнили и преизпълнили инфлационните цели. Кога и ние ще ги стигнем 2-та процента инфлация, че и да ги задминем дори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още