IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията поставя дюрационен проблем пред инвеститорите

Промяната на пазарите вероятно ще преобърне традиционното разпределение на активите

11:04 | 25.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Очакванията за бъдещата инфлация непрекъснато се увеличават през последната година и сега са над нивото отпреди пандемията, пише за Financial Times Сет Бърнстийн, главен изпълнителен директор на AllianceBernstein.

Това доведе до оживена дискусия за въздействието, което по-високата инфлация, доходността на облигациите и неотдавнашната разпродажба на някои популярни, бързо развиващи се компании могат да имат върху финансовите пазари.

Не е изненадващо, че през 2021 г. инфлацията е по-висока, отколкото през последните две до три години, тъй като почти механично следва задържаното желание на много домакинства да харчат (поради глобалната пандемия от Covid-19), което води до повишено търсене на фона на ограничено предлагане.

Ключовият въпрос, който инвеститорите трябва да си зададат, е дали тази инфлация може да продължи и след „възобновяването на търговията“. Ние вярваме, че може, пише Бърстийн.

Според него основната сила зад по-високата инфлация е промяната в политиките, която има потенциал за по-активно използване на фискалните инструменти. Това ще е необходимо, тъй като регулаторите ще трябва да преодолеят дефлационните сили, които е вероятно да се появят след приключване на възобновяването на търговията, включително стагнация на пазарите на труда и продължаващата тенденция технологиите да понижават цените.

Въпреки това, регулаторите вероятно ще предпочетат умерено по-висока инфлация, за да намалят стойността на по-високите нива на дълга. Това ни кара да вярваме, че инвеститорите ще имат проблем с дюрацията - мярка за това колко време отнема на инвеститора да възстанови цената на даден актив чрез неговите парични потоци.

Друг начин на мислене за дюрацията е, че тя представлява чувствителността на цената на даден актив към промените в доходността (по точно лихвите – бел. прев.) Погледнато по този начин, дюрацията може да се прилага за всички класове активи, а не само за облигациите.

Тъй като доходността се понижи през последните години, дюрацията на висококачествените облигации се увеличи - т.е. те са станали по-чувствителни към промените в доходността, тъй като дори малки движения при по-ниските нива могат да окажат огромно влияние върху това колко време отнема на инвеститора да си върне вложеното. По този начин инвеститорите в облигации са по-изложени сега, ако лихвените проценти се повишат.

Досега простите портфейли, като тези между облигации и акции в съотношение 60:40, бяха защитени от това. Това е така, защото тези класове активи имаха отрицателна корелация през последните десетилетия - когато акциите поевтиняваха, облигациите поскъпваха, и обратното.

Последна актуализация: 11:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
дюрационен? Пеше, обяснявай ги тия понятия на дюнерджиите. Не нам Пеше, не нам. Много ни е комплицитно това, за да го имплементираме в обозрението си. Упс, тоооо дюрационен и Гугъл се паенти. И него да научиш! Аааанадън му!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Bones
преди 2 години
Чака ни хиперинфлация + война. Всичко си го пише в учебниците и така се решават проблемите от векове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още