IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Служебният кабинет да помисли за мерки при евентуална трета вълна

Правителството да внесе Плана, а следващият кабинет да продължи преговорния процес, за да постъпят парите до края на годината, съветва икономистът

22:31 | 16.06.21 г. 1
К. Стайков: Служебният кабинет да помисли за мерки при евентуална трета вълна

„Тази година вероятността да се повтори всичко това не е малка. За мен е логично това правителство поне да започне работа, за да се подобри функционалността на здравната система и тя да се реорганизира, съветва той.

Старши икономистът от ИПИ е на мнение, че трябва да се помисли и за евентуални бъдещи социални и икономически мерки, които могат да се използват в случай на трета вълна.

По думите му досегашните мерки „изразходват своето полезно действие и имат все по-малък ефект за икономиката и бизнеса“.

„Служебното правителство работи върху намаляване на корупцията, по-добро изразходване на публичните средства, повишаване на квалификацията на работещите“, напомни Стайков.

Тази им дейност той отчита като положителна, но смята, че твърде големият фокус върху тези теми води до загърбване на други належащи проблеми и мерки, като например Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Според Калоян Стайков технически е възможно служебният кабинет да внесе Плана за възстановяване и устойчивост, но друг е въпросът дали правителството ще успее да отговори на всички забележки на Европейската комисия.

„Остава отворен въпроса доколко Европейската комисия е склонна да разговаря за такива дългосрочни реформи със служебно правителство. Дори да не е така, самото правителство може да внесе Плана и новосформираното да продължи този преговорен процес, за да може до есента да е постигнато някакво съгласие и парите да постъпят до края на годината“, посочи още Стайков. 

Калоян Стайков потвърди, че инфлационният натиск се завърна, но не вижда притеснителни нива, въпреки че цените за потребителите се покачват.

„Това е глобален феномен, като прогнозите на всички централни банки са, че ръстът на цените все още не достига техните целеви нива и паричната политика продължава да е малко по-свободна, отколкото сме свикнали да я виждаме“, обясни той и потвърди, че тази година е нормално да има по-висока инфлация, след дефлацията при някои стоки и услуги през миналата година.

Икономистът обаче смята, че ако догодина се запази този феномен с висока инфлация той ще тежи на икономическата активност и тогава ще са необходими различни политики.

Кои са икономическите предизвикателства в турболентна политическа среда? Къде могат да се направят реформи в краткосрочен план? Повишава ли се икономическата активност?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Така ще е... тиранията им се услади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още