IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният преход – начин за сдържане на Русия?

Жозеп Борел и ЕК предлагат към Русия да се приложи подход от три едновременни стъпки - на отговор, на сдържане и на сътрудничество

18:10 | 16.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Жозеп Борел. Снимка:&nbsp;Olivier Matthys/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Жозеп Борел. Снимка: Olivier Matthys/Getty Images/Bloomberg

Енергийният преход може да послужи на ЕС за сдържане на Русия. Това се посочва в предложение на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел за бъдещето на отношенията с Москва, цитирани от БТА.

Предложението ще бъде обсъдено следващата седмица от Европейския съвет, по чиято заръка бе изготвено. Борел и Европейската комисия предлагат към Русия да се приложи подход от три едновременни стъпки - на отговор, на сдържане и на сътрудничество. Борел предлага ЕС да се подготви да отговаря подходящо на хибридните руски заплахи и други зловредни дейности, както и да се постарае да ограничи средствата, които управляващите в Русия използват, за да водят недобросъвестна външна политика.

Предлага се при сдържането държавите от ЕС да действат по-единно и да обединяват сили с НАТО и Г-7. Според Борел е необходимо подобряване на европейската киберзащита и на стратегическата комуникация. Сред областите на възможно сътрудничество с Москва се отбелязват овладяването на пандемията, опазването на природата, улесняването на търговията и на издаването на визи за руски граждани, въпросите за бъдещето на Афганистан и Либия, ядреното споразумение с Иран.

При подходящи политически условия има значителни възможности за взаимодействие с Русия, отчита Борел. Той допълва, че сегашното руско ръководство преследва точно обратната цел, като действа в разрез с международното законодателство и нарушава правилата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на Съвета на Европа, с които е обвързана. Москва се опитва да влияе, да се намесва и да пречи на държавите от ЕС, на европейските институции и на съседните страни, да нарушава политическите и човешките права в стремежа за задържане на власт на руското ръководство, посочва върховният представител.

На пресконференция след представянето на предложенията Борел поясни, че ЕС има много средства за влияние над Москва. Той отбеляза, че 75 на сто от преките чуждестранни инвестиции в Русия са от фирми от ЕС, които помагат за икономическото развитие и производството. По неговите думи 40 на сто от руския бюджет е съставен от износа на изкопаеми горива, докато ЕС е голям вносител.

Не целим ограничения на доставките от даден производител, а общо намаляване на потреблението на изкопаеми горива, заяви Борел. Той допълни, че част от руските олигарси имат финансови интереси в Европа и потокът на средства към тях трябва да бъде контролиран повече и използван при необходимост като лост за влияние.

Борел призова държавите от ЕС да не сключват двустранни споразумения с Москва, а да разчитат на общата европейска политика. По неговите думи, ако държавите отпращат Москва да говори с институциите на ЕС, Русия ще трябва да се съобрази, иначе ще остане без европейски събеседник.

ЕС е от едната страна, а Русия - от другата. Ако държавите в ЕС одобрят предложенията, трябва да ги приложат, за да не се позволи на Русия да ни разделя, обясни Борел. Той определи Русия като най-големия съден на ЕС и световен играч, като отчете, че одобряването на днешните предложения ще зависи от политическата воля. Борел изрази надежда Европейският съвет да постигне необходимото единодушие.

Той уточни, че засега ЕС не подготвя санкции срещу Русия за хибридните действия и злоумишлените дейности в интернет, без да изключва възможността това да се промени. ЕС се въздържа от икономически санкции, защото от тях страдат гражданите, а целта ни е руското ръководство, заяви върховният представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Хахахахахах, тоя слабоyмния кpeтен, започна и от енергетика да разбира !!! Настанявайте го в някой хоспис за старци с демeнция (най-добре заедно с байдън) и да миряса света. Да му се обяснява, че "енергийният преход" е пълен провал и това се видя и тази зима (когато без руските нафт, газ и въглища Европа щеше да остане на тъмно, студено и със спряла икономика) - няма смисъл тоя дегенeрат няма ум да го разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още