IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли София привлекателна за стартъпи и повече жени предприемачи?

Стартъп екосистемата трябва да бъде подпомагана от университетите, настоява Пабло Мартинез, стратег „Проучвания" в SPR

21:31 | 16.06.21 г.
Ще стане ли София привлекателна за стартъпи и повече жени предприемачи?

„Стартъп екосистемата трябва да бъде подпомагана от университетите. Те трябва да обръщат внимание на технологично грамотните хора и да помагат с инструменти за развитие на бизнеса. Липсва и достъп до финансиране, което може да окаже огромно влияние“, посочи експертът.

Мартинез подчерта, че икономическите екосистеми започват на образователното ниво.

„Компютърната грамотност става все по-важна, това е огромен фактор – оттам идват иновациите. Хората трябва да могат да пишат код, да работят с различни системи и програми“, смята стратегът „Проучвания“ в SPR. 

По думите на Мартинез самото включване на даден град в проучването, което е обхванало над 200 града, е добър показател.

Той смята, че положителни фактори за София са ниските данъци и икономическата свобода, докато много ниският процент на жени, които основават и развиват свой бизнес, се отразява отрицателно. 

Експертът е убеден, че в днешната икономика трябва на всяка идея да се даде възможност да се развие и това е значението зад фактора „жени предприемачи“ в класацията.

„В технологичния сектор трябва да влязат повече жени и трябва да има специални програми за тях, препоръча Мартинез.  – Ако не финансирате 40% от възможностите, вие губите много шансове за печалба. Жените са голяма част от икономиката и държавите, които нямат такива основатели, губят. В Ню Йорк над 1 трилион долара са създадени от жени, основатели на стартъпи.“

Стратегът „Проучвания“ в SPR е категоричен, че освен изостаналата образователна система липсва и законодателно разбиране за новия начин на работа.

„Много хора имат нужда от виза, за да работят в определени страни, и това трябва да се промени“, смята Мартинез.

Той съобщи, че на първите три места в класацията са Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско, следвани от Сидни, Мелбърн, Лос Анджелис, Сингапур, Бостън, Берлин и Чикаго.

„Трите са на върха заради достъпа до капитал и подготвени кадри, броят на жени предприемачи. Този предприемачески дух е заложен в образованието - има много университети в тези градове, където са учили много от основателите, и тези стартъпи са получили голяма подкрепа от образователните среди“, разказа Мартинез.

Експертът обаче не прогнозира кои от тези градове ще се справят добре в бъдеще.

„В контекста на Brexit имаше несигурност в Лондон, но екосистемата за предприемачите е много силно развита там. Градът все още е на първо място, но ще е интересно да видим ефекта от Brexit . Парите все още се стичат натам и излизат добри идеи“, е мнението на експерта.

В коментар за подкрепата за бизнеса в различните градове по време на пандемията, Мартинез  заяви, че стимулите, които „позволиха на компаниите да не уволняват служители ще имат огромна икономическа стойност. Данните показват, че по-голямата подкрепа ще доведе до по-бързо възстановяване. Държавите трябва да обърнат специално внимание на малките бизнеси – тези, които го направиха, се справят по-добре“, констатира той.

В условията на пандемията източниците на финансиране, които обикновено идват от много малък брой страни, са по-предпазливи, „Ако те не се чувстват уверени в местните икономики и политики, предприемачите ще се страхуват да инвестират на такива места“, смята Мартинез.

Цялото изследване и методолoгията на провеждане може да намерите на страницата на Oberlo.

Защо иновациите са ключът за възстановяване на икономиките? Повече за това как градовете могат да привлекат повече предприемачи и предизвикателствата за стартъпите по света може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още