IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студенти на ВУЗФ грабнаха призовите места в конкурса "Млад одитор" 2021

Беше отчетен и засилен интерес от чуждестранни университети, които се включиха в конкурса със свои студенти

19:07 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ВУЗФ</em></p>

Снимка: ВУЗФ

Двама студенти от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) спечелиха първо и второ място от престижния национален конкурс „Млад одитор“ 2021. Церемонията по награждаване на 10-ото юбилейно издание на конкурса се проведе през изминалата седмица при засилен интерес.

Неин водещ беше проф. д. ик.н Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството на ВУЗФ, а самото събитие беше открито от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, който благодари на съорганизаторите и партньорите на конкурса за постоянството и енергията, с която вече 10 години го провеждат и надграждат.

„Без одиторите общественият и корпоративният живот в България и в света е невъзможен. Това са едни от най-важните и най-квалифицираните хора. Да станеш одитор е трудно начинание, което изисква много смелост и усилия, затова поздравявам всички студенти, които са тръгнали по този път”, подчерта в приветствието си ректорът на ВУЗФ доц. Вазов.

Първото място в конкурса „Млад одитор“ 2021 г. спечели Артур Торосян, студент във ВУЗФ. Той получи парична награда в размер на 2000 лв., учредена от одиторски дружества HLB Bulgaria и „Захаринова Нексиа“, за финансиране на обучение във висше училище в България и възможност за едномесечен стаж в една от одиторските компании, организатори на конкурса. Наградата беше връчена от Менда Стоянова, народен представител и председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание.

Второто място в конкурса спечели Габриела Иванова, студент във ВУЗФ. Тя получи стипендия в размер на 1000 лв., учредена от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, за обучение във висше училище в страната и възможност за едномесечен стаж в одиторските компании HLB Bulgaria или "Захаринова Нексиа". Наградата беше връчена от проф. д-р Огнян Симеонов, председател на КПНРО.

Третото място отиде при Александр Шаргов от Молдова, студент в УНСС. Той спечели стипендия в размер на 500 лв., учредена от Института на дипломираните експерт-счетоводители, за обучение във висше училище в България и също възможност за едномесечен стаж в някоя от двете одиторски компании. Наградата му беше връчена от г-н Бойко Костов, председател на ИДЕС. Тримата призьори получиха и специално изработени плакети.

На церемонията бяха присъдени и 2 специални награди за участниците с най-оригинални идеи при решаване на казуси. Годишна стипендия в размер на 15% от таксата за обучение по специалностите в магистърската степен във ВУЗФ спечели Елена Таракова от УНСС. Наградата й беше връчена от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Втората специална награда беше връчена на Дамяна Янева, Икономически университет - Варна, от Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Специален поздрав към участниците в конкурса отправи финалистът и победител в първото издание на конкурса „Млад одитор“ 2012 г. - д-р Кирил Башикаров, възпитаник на ВУЗФ, който 10 години по-късно е част и от преподавателския състав на висшето училище. Той приветства победителите и участниците в тазгодишното издание на конкурса, като подчерта, че участието му в този конкурс е дало тласък на професионалното му развитие и кариера в една от най-големите одиторски компании.

Тази година в съревнованието се включиха над 80 студенти от 9 университета в страната, като за пръв път интерес имаше и сред чуждестранни университети и техните студенти. До втория етап, решаването на тест, бяха допуснати 40 участници. До третият етап - решаването на казус, бяха допуснати издържалите теста с над 50% верни отговора.

Церемонията беше уважена от редица официални гости от държавните институции, финансовия, застрахователния и одиторския елит, преподаватели от висшите училища в страната, студенти и др. Към приветствените слова за юбилейното издание на конкурса се включиха Вероника Ревалска, управител на HLB България, Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България, Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. От името на председателя на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, приветствие поднесе Диана Йорданова, заместник-председател на КФН, ръководещ управление “Осигурителен надзор”.

Целта на конкурса е да популяризира одиторската професия сред младите хора в България, както и да подчертае ролята на одита в бизнес средите и обществото като цяло. През години той се утвърди като безценна възможност за професионално и кариерно развитие на студентите в сферата на одиторството.

Организатори на конкурса са ВУЗФ и одиторските дружества HLB Bulgaria и „Захаринова Нексиа". Основни партньори на конкурса са Сметната палата на Република България, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС).

Цялата церемония по награждаване можете да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още