IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всички европейски борси затвориха с леки ръстове в очакване на Фед

Контекстът на инфлацията не се е променил значително през последните няколко седмици, чакаме централната банка на САЩ, казва анализатор

19:51 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трейдър в Лондон. <em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Трейдър в Лондон. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Най-важните европейски фондови пазари отчетоха леки ръстове в средата на седмицата. Преди решението за лихвената политика на американския Фед EuroStoxx 50 затвори в сряда с ръст от 0,20% до 4151,76 пункта. В Париж Cac 40 се повиши с 0,20% до 6652,65 пункта. Лондонският FTSE 100 добави 0,17 процента до 7 184,95 пункта.

Водещият индекс на Германия Dax се колебаеше в сряда в тесен диапазон около цената на затваряне от предходния ден и затвори с лек спад от 0,12 процента на ниво от 15 710,57 пункта. Достигнатият в началото на седмицата рекорден връх от 15 800 пункта остава в обсега. MDax – индексът на средните стойности, се повиши с 0,29% до 34 232,74 пункта и пропусна на косъм пореден рекорд.

Онлайн търговецът на модни стоки About You отпразнува с ръст дебюта си на фондовия пазар във Франкфурт. Акциите влязоха в търговия в сряда на ниво 25,60 евро. Емисионната цена беше 23,00 евро. Така компанията от Хамбург е оценена на около 3,9 милиарда евро.

В момента фондовата борса във Франкфурт процъфтява. Тази година доставчикът на софтуер за Linux Suse, операторът на антени за операторите Vantage Towers и онлайн дилърът на употребявани автомобили Auto1 набраха милиарди от инвеститори. Онлайн търговецът на велосипеди Bike24 и Cherry, производителят на компютърни мишки, суичове и клавиатури, планират да последват примера им този месец. Едва в понеделник онлайн оптиката Mister Spex обяви, че излиза на борсата. Доставчикът на зърнени закуски Mymuesli също е в начален етап на борсовия си дебют.

Анализаторът Пиер Вейре говори за монотонна търговска ситуация, като всички погледи са насочени към резултата от последната среща на Федералния резерв на САЩ.

„Контекстът на инфлацията не се е променил значително през последните няколко седмици. Сега инвеститорите искат повече яснота относно бъдещето на паричната политика", отбелязва експертът, цитиран от DPA.

„Това е поредният ден, който всъщност няма да започне до вечерта. Всички на пода очакват Фед", казва пазарният експерт Томас Алтман от мениджъра на активи QC Partners, описвайки пазарната ситуация. Резултатите от срещата на централната банка се очакват след затварянето на пазара в Европа.

Фед ще приключи двудневната си среща по-късно днес. Не се очаква централната банка да предприеме политически ходове, но може да сигнализира, че започва да мисли в посока на облекчаване на политиката за изкупуване на облигации.

Фед също така ще публикува нови прогнози, които биха могли да посочат евентуално моментa за повишаване на ставката. Досега банкерите от Фед не постигаха консенсус за повишаване на лихвения процент преди 2023 г.

Срещата се провежда в момент, когато инфлацията се ускорява, като цените на производителите се повишиха с най-бързия си годишен темп от близо 11 години през май. Това накара някои анализатори да призоват централната банка да преосмисли своята разхлабена парична политика.

Централната банка купува облигации на стойност 120 млрд. долара всеки месец, тъй като икономиката продължава да се възстановява от пандемията на коронавируса.

„Драмата тази седмица ще бъде дали Фед остава категорично зад мнението си, или признава, че инфлацията се ускорява и че трябва да действа“, коментира Брад Макмилан, главен технически директор във финансовата мрежа на Commonwealth. „Тъй като Фед има две задачи - безработица и инфлация - това предполага, че наистина трябва да запази фокуса си върху безработицата, вместо върху инфлацията“, смятат иконоистите.

Протоколи от последното заседание на централната банка показаха, че някои служители на Фед казват, че би било уместно да започне обсъждане на корекции в програмата за изкупуване на облигации, ако икономиката продължи да се възстановява. Икономистите прогнозират, че въпреки че някои от тези дискусии могат да започнат, конкретни подробности ще бъдат разкрити едва по-късно тази година.

От геополитическа гледна точка срещата между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин също беше на фокус. Резултатите от нея обаче стават ясни след края на сесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още