IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Може да се окаже, че инфлацията е по-висока и по-продължителна

Досега той винаги бе предполагал, че увеличението на цените ще бъде само временно - оценка, която много експерти не споделят

08:43 | 17.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

И вие може да мислите, че цените всъщност са много по-високи от официално посочените. В този случай можете да се облегнете на експертизата на икономисти от голямата банка Unicredit. В своите модели те оценяват особено онези стоки, които често се купуват, като хранителни стоки или бензин. Текущият резултат: „възприемана инфлация“ от 4,1 процента - най-високата стойност от девет години насам.

Но тъй като реалната инфлация също се увеличава, Федералният резерв на САЩ вече категорично заяви, че дебатът за намаляване на изключително хлабавата парична политика е започнал. Фед ще запази лихвените проценти почти на нулево ниво след срещата си - между 0,00 и 0,25 процента - но също така ясно посочва, че предполага две повишения на лихвите с общо половин процент през 2023 г.

И след като Фед започна да подготвя пазарите за промяна в курса, паричните власти сега ще „обмислят възможността за мащабиране на обратното изкупуване на облигации“, заяви председателят Джером Пауъл на пресконференция във Вашингтон в сряда. Това е важен сигнал. През последните няколко седмици Пауъл беше критикуван за твърде дългото държане на свръхслабавата парична политика, която Фед въведе от началото на пандемията.

Пауъл също така се показа много по-отворен за бъдещото развитие на цените. „Промените в търсенето в хода на отварянето на икономиката могат да бъдат силни и могат бързо да станат забележими", каза ръководителят на Фед на пресконференцията. Това също би оказало влияние върху цените, както вече се забелязва на различни места в САЩ.

„Инфлацията може да се окаже по-висока и да продължи по-дълго, отколкото очаквахме", каза Пауъл. Досега той винаги е предполагал, че увеличението на цените ще бъде само временно - оценка, която много експерти не споделят.

Последните данни говорят за бързо развиваща се икономика, което сега се отразява и в очакванията на централните банкери. В сряда бяха публикувани и икономическите прогнози на банкерите. Те предполагат, че американската икономика ще нарасне със седем процента на годишна база през четвъртото тримесечие, малко повече от предполагаемото през март. Те също така предвиждат инфлация от 3,4 процента в края на годината - значително по-висока от прогнозата от 2,2 процента през март.

И все пак Пауъл не смята да бъде припрян. Той ще сигнализира на инвеститорите „предварително ясно“, когато Фед започне да свива своите покупки на облигации. Но не пожела да уточни колко време предварително има предвид. Само толкова: „Ще направим всичко възможно, за да избегнем пазарна реакция“.

В момента централната банка изкупува облигации на стойност 120 млрд. долара всеки месец. Наблюдателите смятат, че Пауъл би могъл да използва срещата на Фед на Джаксън Хоул през август, за да предостави повече подробности относно покупките на облигации или пък срещата на Фед през септември.

Пауъл също така не иска да се бърза с повишаването на лихвените проценти. Обратът бил „още далеч“, поясни той. Публикуваната прогноза, наречена „точков сюжет“, отразява само очакванията на отделните централни банкери и не трябва да се разглежда като предварително решение на Фед.

Пауъл смята, че е възможно инфлацията да е по-висока от очакваната и то за по-дълъг период от време. Основният му сценарий обаче все още е, че натискът върху цените скоро отново ще намалее. Това важи преди всичко за цените в хотелите и самолетните билети, които са се повишили рязко, както и за цените на употребяваните автомобили, които се възползват от липсата на чипове в автомобилната индустрия.

Пауъл счита, че икономиката на САЩ ще остане силна. След година-две „ще имаме много силен пазар на труда - каза Пауъл - с по-високи заплати, по-ниска безработица и по-висока активност“.

Ръководителят на Фед не дава ясен коментар по отношение на пандемията. Случаите са намалели значително, но процесът на ваксинация се забавя и все още има рискове от новите мутанти. Централните банкери щели да следят и това.

„Фед признава реалността и се изправя пред своята отговорност, че трябва не само да има предвид пазара на труда, но и инфлацията", каза Дейвид Кели, главен стратег на JP Morgan Chase, пред CNBC. Индексът на потребителските цени се е увеличил с пет процента през май в сравнение с предходната година. Това беше най-голямото увеличение от 13 години.

Базовата инфлация, която игнорира нестабилните цени на храните и енергията, се повиши с 3,8% през май, най-високото ниво от 1992 г. насам. А през април инфлацията вече беше нараснала значително.

Перспективата за по-ранни повишения на лихвените проценти в САЩ все пак даде тласък на световната резервна валута. Доларовият индекс, който отразява обменния курс на долара спрямо основните валути, се повиши с 0,5 процента до 91,009 пункта от 90,554 пункта непосредствено преди обявяването на решението на Фед.  Американските водещи индекси Dow Jones, Nasdaq и S&P 500 първоначално увеличиха пониженията си, но успяха да се възстановят сравнително бързо и закриха сесиите с леки понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
toto 2
преди 2 години
По -скоро ще е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 2 години
Дам, точно - тия въобще няма да усетят кога всичките тия лесни пари ги стиснат за гърлото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Дебатът започнал.И титаник като се блъснал и дебатът започнал.Ако инфлацията сега е 4.5% (официално), докато дебатирате ще нарастне поне двойно, подгрята и от цените на петрола и суровините. Задава се чудна стагфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още