IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардери подкрепят стартъп, който позволява на всеки да е собственик на имот

Arrived Homes набра капитал и дълг за 37 млн. долара от група инвеститори, сред които Джеф Безос и Марк Беньоф

10:47 | 17.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Милиардерите Джеф Безос и Марк Беньоф подкрепиха стартъп, който дава възможност и на не особено заможни хора да инвестират малки суми в еднофамилни имоти под наем в момент, когато стимулираният от пандемията жилищен пазар продължава да привлича капитали, предава Bloomberg.

Arrived Homes, която предлага дялове в имоти под наем за едва сто долара, набра капитал и дълг на стойност 37 млн. долара от група инвеститори, сред които Bezos Expeditions, компанията за лични инвестиции на основателя на Amazon.com, и от Time Ventures на Беньоф. Кръгът е бил ръководен от Core Innovation Capital, съобщи компанията в комюнике.

Стартъпът, който е основан през 2019 г., е собственик на 15 жилища и води преговори за още 18. Той планира да използва новите средства за закупуването на още имоти в момент, когато опитва да демократизира сегмент от инвестициите в имоти, който беше запазен за заможни хора, а през последно време и компании от Wall Street.

„Има милиони хора, които искат да притежават имот, а нямат възможност да го направят. Причината да не инвестират е, че има огромни бариери“, казва главният изпълнителен директор Райън Фрейзър.

Фрейзър, който е основател на компанията заедно с Кени Кейсън и Алехандро Чуса, вижда три основни пречки пред бъдещите инвеститори – разходите за закупуване на инвестиционен имот, времето, което е необходимо за намирането му, и увереността за впускане в начинанието.

Решението му е да възприеме регулаторна рамка, която позволява на компанията да продава дялове в отделни имоти на американски жители, независимо от богатството или доходите на инвеститора. Компанията е наела мениджъри на имоти, за да прави придобивания на различни пазари, което позволява на инвеститорите да купуват дялове в домове, вариращи по местоположение и очакван наем.

Средната инвестиция до момента е 1800 долара в две-три къщи. Компанията очаква достатъчно търсене от инвеститори, за да придобива по сто жилища на месец до края на годината.

В момент, когато жилищният пазар се нажежава, имоти се намират трудно, както за обикновени купувачи, така и за инвеститори. Ниските наличности помагат на собствениците да повишават цените. Индексът на цените на еднофамилните жилища под наем на компанията John Burns Real Estate Consulting е нараснал с 5,9% на годишна база през април. имоти имоти

В исторически план еднофамилните жилища под наем бяха доминирани от местни инвеститори, които може да притежават няколко имота в града си. Това се промени след кризата с принудителните извеждания от жилища в САЩ, когато компании от Wall Street разграбиха домове с намалени цени на търгове и разработиха системи за управление на имоти в разнообразни райони.

Но жилищата под наем до голяма степен бяха игнорирани от големите инвеститори, докато COVID-19 не накара американците да се надпреварват за по-големи жилищни площи в покрайнините. Brookfield Asset Management, Nuveen Real Estate и други заделиха милиарди за закупуването на жилища под наем от началото на миналата година.

„Хората винаги са се интересували от инвестиции в недвижими имоти, но това се превърна от спорт за зрителите в по-активна игра предвид все по-големите възможности за работа онлайн“, коментира Рик Шарга, изпълнителен вицепрезидент на компанията RealtyTrac, която предоставя имотни данни на инвеститори. „Влагате парите, а някой друг купува имота, управлява го и ви изпраща чек всеки месец“, допълва той.

Макар че в последно време притокът на институционален капитал привлича вниманието, дребни инвеститори все още притежават голяма част от жилищата под наем. Arrived Homes не е първата компания, която позволява да се влагат малки суми в еднофамилни жилища под наем.

Компанията за онлайн продажби на жилища под наем Roofstock предлага частична собственост на заможни инвеститори. Друга онлайн платформа за инвестиции в имоти - Fundrise, неотдавна получи кредит на стойност 300 млн. долара от Goldman Sachs за закупуването на новопостроени еднофамилни жилища под наем.

Fundrise е придобила или води преговори за придобиването на близо 2 хил. жилища, като често побеждава в наддаванията институционални инвеститори. Тя иска да купи над 25 хил. имота през идните години, казва главният изпълнителен директор Бен Милър.

„Успяваме да намалим оперативните ни разходи под тези на традиционните имотни компании. Смятаме, че това ни дава конкурентно предимство, като ни позволява да печелим повече сделки, а в същото време предоставя по-добра цялостна възвръщаемост на инвеститорите ни“, отбелязва Милър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още