IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре успокои банките за бъдещето на централизираните дигитални пари

Те ще са възможност за предлагане на нови услуги, посочи бившият член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

13:12 | 17.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Беноа Кьоре. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: Bloomberg L.P.

За ръководствата на централните банки техните усилия да разработят дигитални валути няма да отдръпнат бизнеса от финансовата индустрия.

Беноа Кьоре, ръководител на Центъра за иновации към Банката за международни разплащания и бивш член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви, че търговските банки трябва да гледат на централизираните дигитални пари като на „възможност“. Тя „ще им позволи да предлагат нови услуги на своите клиенти като част от по-широк набор нови технологии“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

От Швеция до Китай – централните банки на много места по света работят по своя собствена дигитална валута на фона на криптобума и опасенията, че намалената употреба на хартиени пари и монети може да застраши традиционните методи на разплащане.

Но идеята за дигитални пари, контролирани от централните банки, накара някои в частния сектор да се притесняват, че това ще доведе до отлив на клиенти. Наскоро от Fitch Ratings предупредиха, че широкото приемане на дигитални пари може да доведе до сътресения на финансовата система, ако не бъде управлявано подходящо. Рисковете включват внезапен приток на средства към дигиталните пари за сметка на банковите депозити.

Според Кьоре най-вероятният модел за работа ще е такъв на две степени, където дигиталните пари ще бъдат издавани от централните банки, но разпространявани от търговските.

Сесилия Скингсли, първи подуправител на шведската Riksbank, заяви, че централните банки ще играят „фокусирана и свита роля“ в предлагането на инфраструктура, върху която частният сектор може да надстроява, и „там ще останем“.

Но Скингсли също така посочи, че търговските банки не трябва да си мислят, че е тяхно „божествено право“ да контролират депозитите.

„Това е нещо, за което банките трябва до известна степен да се състезават“, посочи тя. „Винаги зависи от вложителите и това, което смятат, че е най-атрактивният начин за съхранение на парите им“, допълни Скингсли.

В крайна сметка дигиталните пари на централните банки не трябва да служат като „промяна на начина, по който работи финансовата система“, допълни Кьоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Добре казано! Сега китайците ползват доста успешно олимпийските игри за реклама на дигиталния юан и отзивите са само положителни. Не, че няма и негативи като цяло де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Сакън да не настъпите интереса на търговските банки. Затова Китай ще ви бие и тук, защото тяхната схема не разчита да пази интереса на търговските банки и плащанията могат да се правят дори директно между крайните потребители без участие на банка. Вместо да мислите за интереса на крайните потребители, мислите само за бизнеса на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още