IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Байдън имаше предложения, търсеше партньорство от Путин

Защо срещата на лидерите продължи с 21 минути по-малко от предвиденото, коментират Искрен Иванов, Константин Вълков и Любомир Кючуков

12:36 | 17.06.21 г. 3
Експерти: Байдън имаше предложения, търсеше партньорство от Путин

"Американският президент отиде на тази среща по-подготвен, а Путин отиде с констатации и не беше готов за този разговор. Демонстрира самочувствие, което на моменти подразни Байдън. Повтаряше заучени фрази, които руснаците повтарят от Студената война насам. Не чухме от него никакви конкретни предложения. Водеща страна в разговора беше американският президент", коментира в Bulgaria ON AIR Искрен Иванов, преподавател по политология и специалист по външна политика на САЩ.

Той отбеляза, че първият основен въпрос е бил ядреното сдържане в глобален план, а вторият - киберсигурността.

„Кибервойните са ново предизвикателство и до този момент няма международно споразумение, в което да са регламентирани като такова предизвикателство“, посочи Иванов и добави, че за САЩ в момента това е един от най-големите проблеми.

Третата основна тема в разговорите на президентите бяха човешките права и демокрацията.

"Докато Байдън даде предложение как да бъдат решени тези въпроси, то руският му колега отправи обвинения и констатации", подчерта Иванов.

Според него Путин се е възползвал от разговора, за да отвърне на "жеста", след като преди време бе наречен "убиец" от Джо Байдън.

"Обученията на НАТО по границата са част от стратегията за сдържането на хибридните заплахи. Това са рутинни учения, но все повече присъстват в руската риторика", каза още Искрен Иванов.

Той напомни, че на няколко пъти Русия е опитала да навлезе в Украйна, но администрацията на Байдън е реагирала много бързо и руснаците са преценили, че рискът не си струва.

"Украинският елит е силно разделен. Имаме Западна Украйна, която иска бързо да се интегрира в НАТО, и Източна Украйна, в която има пълно затъмнение. Тези военни учения са част от сблъсъка на Америка и Русия", обясни международният анализатор.

По думите му Путин е очаквал, че срещата ще бъде просто игра на думи, в които ще разменят любезности. „Руският президент беше отвикнал да преговаря, Тръмп беше много по-уклончив по отношение на американските интереси. Администрацията на Байдън има доста по-твърдо отношение спрямо Русия", коментира Иванов.

Той не смята, че срещата е вид затопляне на отношенията между САЩ и Русия, а по-скоро опит от страна на американците това да се случи.

"Срещата беше обявена за четири часа, но тя продължи с 21 минути по-малко от предвиденото от екипа на Джо Байдън. Интересното беше, че Джо Байдън за първи път в поредицата си от срещи идва с минута по-рано, наистина тази среща беше важна за него. Позитивният диалог се възвърна, но нищо повече", посочи пред БНТ Константин Вълков, програмен директор на Дарик Радио.

Журналистът обобщи, че случилото се в НАТО показва, че Русия е фактор - дали в киберопасностите, дали в своята мощ.

"Сложен е светът. Тези срещи на Байдън извадиха на преден план слабите страни. Колкото и модели да се правят, че Китай ще надмине САЩ, това няма как да се случи“, категоричен е той.

Вълков смята, че основната цел, която се е поставил американският президент, е да консолидира партньорите за разлика от Доналд Тръмп, който им се противопоставяше, и заяви, че Байдън е успял да мобилизира всички партньори в подкрепа на американската позиция и цели.

Журналистът обърна внимание на факта, че е очаквано Европа да подкрепи евроатлантическото партньорство.

„Когато говорим за борбата за глобално лидерство, САЩ не са толкова неуязвими. След кратката илюзия за еднополюсен свят, светът стана многополюсен и това доведе до стесняване в САЩ. Това противоборство ще продължи и занапред", прогнозира в ефира на БНТ Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
deaf
преди 2 години
Русия капитулира в края на Първата световна война,(включително и пред Царска България),след което избухна революция и комунистите завзеха властта в Русия. А Втората световна война беше спечелена само от САЩ. Всички други участници в нея загубиха. Как Пекин си дава сметка,като прави всичко възможно да се скара със своите съседни държави?! Русия и Китай не могат да си подадат ръка,защото интересите им са коренно различни. Това е все едно България и Сърбия да се прегърнат братски и заживеят в мир во веки веков! Абсурд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
baba_meca
преди 2 години
Байдън да нерече Путин "убиец " и после " Байдън ... търсеше партньорство от Путин". Какво партньорство - канят се да убият някого заедно ли?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още