IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пет месеца парите в Сребърния фонд са се увеличили със 160 млн. лв.

През май спрямо април постъпленията във фонда нарастват със 111 млн. лв., показват данни на Министерство на финансите

13:27 | 17.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

В края на май 2021 г. средствата, натрупани в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, достигат 3,452 млрд. лв. Това е с около 160 млн. лв. повече, отколкото са били в края на миналата година (3,292 млрд. лв.). Спрямо април увеличението е със 111 млн. лв., показват данни на Министерство на финансите.

През последните 12 месеца се запазва тенденцията към плавно нарастване на средствата във фонда, но увеличението през април и май 2021 г. е по-голямо от средното.

Трансферираните през май 2021 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на 111 млн. лв. За цялата 2020 г. сумата е 188,68 млн. лв. Любопитно е, че през април са били трансферирани почти 12 млн. лв., а за първото тримесечие – 36,97 млн. лв.

В сегашната справка от Министерство на финансите е включена и подробна разбивка откъде са осигурени въпросните 111 млн. лв. Около 1,07 млн. лв. са парични постъпления от приватизация, отчетени по държавния бюджет за 2020 г. Около 93,47 млн. лв. са приходи от концесии за миналата година, а 1,11 млн. лв. идват от глоби, имуществени санкции и неустойки, свързани с приватизационния процес и присъдени юрисконсултски възнаграждения по реда на чл. 8, ал. 8, т. 2 и ал. 9 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. По линия на някои разпоредби от Кодекса за социално осигуряване са дошли още 15,36 млн. лв.

Припомняме, че през 2019 и 2020 г. от приватизации в Сребърния фонд са влезли едва 2,4 млн. лв, а от други източници, определени със закон или с акт на МС като глоби, имуществени санкции, неустойки, свързани с приватизационния процес - 5,3 млн. лв., общо за 2019 и 2020 г.

Тази година обаче постъпленията от концесии ще са значително повече – на 20 април нoвият ĸoнцeнcиoнep нa Лeтищe Coфия обяви, чe е извъpшил плaщaнeтo нa пъpвoнaчaлнoтo ĸoнцecиoннo възнaгpaждeниe в paзмep нa 660 млн. лв., с което компанията ce пpeвpъщa в oфициaлeн и eдинcтвeн oпepaтop нa aepoгapaтa.

На 16 декември правителството прие Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Фонда за периода 2021-2023 г. Двата документа са одобрени от Управителния съвет на Фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход за управление на активите при спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност. 

Важно е да се отбележи, че дългосрочната инвестиционна политика на фонда е съобразена с дългосрочната прогноза до 2070 г. за разходите за пенсии, изплащани от ДОО. Разчетите предвиждат дефицит/недостиг по бюджета на ДОО през целия период при всички разработени варианти и допускания за избор на осигуряване на лицата между първи и втори стълб на пенсионната система.

сф сф

Според годишния доклад за състоянието на Сребърния фонд в средносрочен хоризонт при прилагания до сега консервативен подход активите на фонда ще се управляват при спазване принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност под формата на депозит в централната банка или други инструменти по сметки в БНБ. С оглед гарантирането на устойчивост на държавната пенсионна система по-рисково инвестиране на средствата на фонда не е приемливо, подчертава се в документа.

В подкрепа на това е и продължаващата конюнктура на ниски и отрицателни лихви. В дългосрочен план, при благоприятно развитие на пазарните условия анализът на възможността за по-активно управление на средствата на фонда и диверсификация на инвестициите ще бъде на база оценка на степента на риска, както и оценка на възможния нетен доход след приспадане на разходите за управление на инвестициите и други разходи, съгласно закона.

Времевият хоризонт на средносрочната стратегия за инвестиране на средствата от фонда е периодът 2021-2023 година и акцентира върху управлението на паричния ресурс в средносрочен аспект. Според  МФ в текущата външноикономическа ситуация прилаганият към момента консервативен подход е оптимален, тъй като елиминира риска от реализиране на инвестиционни загуби и гарантира запазването на номиналния размер на акумулираните във фонда публични ресурси.

Важен аргумент за запазване на средствата на фонда в БНБ е и запазването на висока прозрачност. При благоприятно развитие на международните финансови пазари могат да бъдат сключени допълнителни споразумения между Министерството на финансите и БНБ за диверсификация на управлението на средствата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още