IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Твърдо поддържаме Северна Македония по пътя й към ЕС

Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално, заяви премиерът

16:04 | 17.06.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Стефан Янев отново потвърди, че България подкрепя присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, но предстои диалог по спорните въпроси.

„България твърдо поддържа перспективата на Северна Македония, както и на Албания и другите страни от Западните Балкани по пътя към тяхното присъединяване към ЕС“, заяви на брифинг служебният премиер Стефан Янев след разговора си с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, който е на посещение у нас.

„България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония и възможностите за започване на разговори за предприсъединяване към ЕС“, заяви българският премиер. 

„В момента имаме прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси към момента. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство, откровен разговор и открит диалог, която да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения“, посочи Янев.

Според Заев след днешната среща работата на историческата комисия ще бъде по-лесна.

Заев и Янев обаче бяха категорични, че отговорността за вземането на решенията е на политиците.

„Ние на Балканите сме темпераменти хора, всеки знае малко или много за историята и когато тя идва от семейството е много емоционална. Заради това политическата отговорност е на политиците, защото те са отчетни, а историческата комисия има отговорност пред политическите ръководства, които са ги назначи“, посочи Янев.

Той посочи, че делегацията на Зоран Заев е дошла днес с конкретни предложения, „които ще обсъждаме интензивно и професионално в близките дни“.

„Надявам се атмосферата на доверие, на взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло са в интерес на България, на целия регион, както и на ЕС", каза още служебният премиер.

„Работим заедно, разговаряме за решения, които да бъдат в интересите и на двете страни. Само така бихме могли да имаме успешна реализация“, каза от своя страна Зоран Заев. 

„Ние вярваме в европейските ценности и апелираме към българския народ за братска подкрепа, защото дължим това и на младите, и на бъдещите поколения, а и на сегашните. Вярвам, че ще намерим решенията“, допълни Заев.

„Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство", допълни Стефан Янев.

Заев добави, че с Янев са говорили за същината и за структурата на възможното решение на проблемите, за пътната карта за членство в ЕС, за конкретни срокове и отговорни институции.

Той е убеден, че двустранните проблеми могат да бъдат решени.

„Друга алтернатива от ЕС за нас няма, ние вярваме в европейските ценности и искаме да модернизираме РСМ“, обобщи премиерът Заев.

Работните групи ще продължат разговорите и днес, тъй като премиерът Зоран Заев е получил покана да остане и тази вечер у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Дрън дрън. Макетата се държат като рецидивист. Аналогични проблеми имаха с гърците и си знаят урока - докато не се решат въпросите, както НИЕ искаме, не трябва да ги пускаме. В туй време албанците ще се плодят и коравите кратуни ще омекват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Стефан Янев: Твърдо поддържаме Северна Македония по пътя й към ЕС > Знаем бе знаем ***, вие със зидарските престилки строите Световното правителство. > А, че когато то дойде, употребените гумени изделия ще ги изхвърлят (публично), това няма кой да ви каже. > Диоптъра ви е 10 късогледство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още