IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел ще затегне правилата за биомасата като възобновяем източник на енергия

Биомасата представлява почти две трети от енергията от възобновяеми източници в ЕС

23:32 | 17.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Брюксел иска да затегне правилата, за да попречи на някои форми на изгаряне на дърва заради натиска от екологични групи и учени.

Европейската комисия ще предложи засилване на своите „критерии за устойчивост“, за да се измери дали някои форми на биомаса – вкл. горими пелети, произведени от дървесина или органични отпадъци, трябва да се считат за възобновяеми източници на енергия.

Това е записано в изтекъл документ, с който FT разполага.

Биомасата представлява почти две трети от енергията от възобновяеми източници в ЕС, като намалява продукцията от източници като вятърна и слънчева енергия.

Финландия и Швеция са сред водещите държави от ЕС, които силно разчитат на биомасата. Те подтикнаха Брюксел да запази правилата, известни като Директива за възобновяемата енергия, непроменени. Противопоставят им се обаче екоактивисти, които настояват всички форми на биомаса от горите да бъдат изключени от класификацията на ЕС за възобновяема енергия.

В документа се казва, че дървесината от разнообразни и първични горски земи, известни като „забранени зони“, не трябва да се счита за възобновяем източник на енергия. Първичните горски материали представляват около 18% от цялата биомаса, произведена в ЕС.

Предложените правила на ЕС също ще бъдат разширени, за да обхванат инсталации за биомаса с капацитет над 5 мегавата, намалявайки прага, който в момента е 20 мегавата.

Комисията също така насърчава страните да не изгарят висококачествена дървесина за производство на енергия, освен ако не са изчерпани други форми.

Екологични групи и учени настояват Брюксел да преработи правилата си за възобновяеми енергийни източници, за да премахне всички форми на горски материал. Те твърдят, че изгарянето на дървесина допринася за въглеродните емисии и намаляването на абсорбцията на въглероден диоксид чрез механизъм, известен като въглеродна мивка.

Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕС по Зелената сделка, коментира, че без биомаса ЕС няма да може да постигне амбициозните си климатични цели за намаляване на вредните емисии до нула до 2050 г.

„Имаме нужда от биомаса в микса, но имаме нужда от правилната биомаса. Мразя да виждам как цели гори се изсичат, за да бъде дървесината изгорена. Мисля, че това е неустойчиво и е неоправдано“, коментира Тимерманс пред Euractiv миналия месец.

Очаква се Брюксел също така да увеличи общата цел на ЕС за възобновяема енергия от сегашните 32% към 2030 г. до почти 40%.

Основният ремонт ще трябва да бъде одобрен от квалифицирано мнозинство от държавите членки и в ЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Тя въобще трябва да се забрани като източник на енергия. Нейната цел е да подхранва почвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
Аматьорите от Брюксел явно не са и чували за Оранжерийно-Култивирана Биомаса.Един метър дърво расте 10 години, докато един метър Бамбук расте 20 часа, отглеждан върху рафтове, в хипер-интензивна Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , с изкуствен тропически климат, 24-часово Циан-ЛЕД осветление и компютърно-контролирано хранене чрез периодично спрейване на концентриран разтвор върху корените и листатата на растението. Отделяният от изгарянето на тази биомаса СО2 се връща на 100% обратно във Фермата, за захранване на новорастящите кълнове. Така че говорим за 100% СО2-Неутрално Биогориво, което обаче остава извън обсега на брюкселските бюро-герои и техните консултанти - "учени", които са на път да забранят употребата за гориво на ВСЯКАКВА Биомаса - била тя горска или оранжерийна.Досега не сме получили никакъв отговор на десетките ни писма с препоръка да си коригират мерника.Подобна ЕС-политика се провежда и по отношение отказът за сертифицирането на BSF-Ларвата (Hermetia Illucens) като Хуманна Храна, само защото тя се ползва в някои страни за разграждане на био-отпадъци, което носи опасност от заразяване. При отглеждането на тази изумителна ларва в 100% стерилни условия на Вертикална Ферма, хранена със 100% стерилна бамбукова биомаса обаче, такова заразяване е невъзможно, още повече че с приключване на жизнения им цикъл от 14 дни, ларвите се третират и с UV и Микровълнов Магнетрон, като всичко живо в тях се убива. След това ларвата се изсушава и смила във вид на финно брашно с прекрасен вкус на печено пиле с орехи, като суровина за различни аналогови месни продукти и добавки. Ларвата съдържа 2 пъти повече белтък и мазнини от телешкото месо, но яде 6 пъти по-малко храна, пие 200 пъти по-малко вода, заема 1000 пъти по-малко площ и отделя 2500 път по-малко вредни газове на килограм живо тегло от Говедата. Това я прави перфектната Храна на Бъдещето.Тези зашеметяващи факти явно не правят никакво впечатление в Брюксел, където забраната е основен похват на некомпетентната чиновническа армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още