IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в България се свиха с над 63% към април

Най-големите нетни потоци от преки вложения в страната в периода януари – април са от Нидерландия и Франция, отчете БНБ

18:09 | 17.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Christian Dubovan on Unsplash</em></p>

Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

Потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за януари – април 2021 г. е положителен в размер на 187,9 млн. евро, като намалява с 322,3 млн. евро спрямо същия период на миналата година. Така обемът на инвестициите се свива с 63,2% на годишна база, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), които подлежат на ревизия в бъдеще.

В централната банка изчисляват, че само през април потокът е положителен и възлиза на 93,8 млн. евро, като през същия месец на миналата година той пак беше на плюс със 169,2 млн. евро.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 116,5 млн. евро за януари – април. За сравнение, през първите четири месеца на 2020 г. той излезе на минус с 47,5 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 0,9 млн. евро при положителен нетен поток от 0,1 млн. евро за януари – април 2020 г.

По предварителни данни статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 585,3 млн. евро при положителна стойност от 469,4 млн. евро за януари – април 2020 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 280,9 млн. евро, като за първите четири месеца на миналата година имаше положителна стойност от 88,4 млн. евро.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната от януари до април са от Нидерландия (218,5 млн. евро) и Франция (146,1 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Обединеното Кралство (191,1 млн. евро) и Русия (145,2 млн. евро).

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за първите четири месеца на тази година възлиза на 36,3 млн. евро при 77,2 млн. евро за януари – април 2020 г.

Само през април нетният поток от вложения е положителен и възлиза на 3,2 млн. евро, при положителна стойност от 10,4 млн. евро за същия месец на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Абсолютно ми е непонятна чиновническата истерия и паника на тема "чуждестранни инвестиции".България може да стане свой собствен 100% Нетен Инвеститор в рамките на само няколко години, ако въведе авангардни технологии като Водородната Икономика - https://hydrogen-economy.alle.bg и Бамбукова Икономика - https://vertikalna-ferma.alle.bg .БВП 300+ Млрд, минимална Заплата 2500 евро, минимална Пенсия 1000 евро, връщане на всички Емигранти плюс заселване на няколко милиона квалифицрани чужденци, влизане в G7 до 2030 г. и нареждане на България в челото на най-богатите и успешни страни в света - ето за това става дума бе, момци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още