IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Врабчев: С ветото направихме услуга на македонизма

Геополитическият интерес и историческият спор са два различни пътя, посочи експертът по международна и национална сигурност

17:21 | 17.06.21 г.
Андрей Врабчев: С ветото направихме услуга на македонизма

Геополитическият интерес и историческият спор са два различни пътя. Не може едното да е залог на другото. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria експертът по международна и национална сигурност Андрей Врабчев по повод срещата на служебния премиер Стефан Янев с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

Не може да се поставя цялата държава и икономическите ѝ интереси в залог на миналото. Бъдещето не може да е залог на миналото, посочи той.

„Ако македонското общество е било 45 години и повече обработвано в някаква посока, ние, от друга страна, изгубихме 30 години след комунизма, в които да има действителен дебат. В момента също няма дебат", категоричен е той. „Темата за Македония беше приватизирана от националистите и нито лявото, нито дясното, нито демократичното направи усилия да се чуе друг глас. И резултатите са тези", допълни той.

Андрей Врабчев подчерта, че конфликтът е с македонистката идеология, което според него „е големият проблем“.

По думите му, единственият смисъл от историята в политиката е да си вземем поуки. „Още от самото начало спорът трябваше да решават политиците – не историците. Превърнахме историческия спор в междудържавен“, посочи експертът.

Андрей Врабчев напомни, че политиците нямаха кураж да извършат правилните стъпки.

„Да си добър политик не е само да се харесваш на хората, а да знаеш какъв е техният интерес, дори когато те не го разпознават, и да можеш да го наложиш. Това от много време липсва в българската политика“, коментира експертът по международна и национална сигурност.

Андрей Врабчев сподели мнението си, че вето за преговорите с ЕС не е трябвало да има. Според него, проблемът не е в това какво иска България, а в това как го постига.

„Ние направихме услуга на целия македонизъм, ние доказахме това, в което те бяха лъгани, че България е някакъв враг“, посочи Врабчев.

Той обаче е оптимист и смята, че без катарзис няма да може да вървим напред. По думите му двете държави трябва да се сближават и да се опознават.

Само рамковата позиция, приета от българския парламент, ли е причина за пречка в преговорите на нашата страна със Северна Македония? Защо България се отказа от инструментите, които ѝ предложи Европа в преговорния процес, за да застане на принципна позиция? Как се отрази на търговията спорът между двете съседни страни? Какво е бъдещето на инфраструктурните проекти? Как ще се развият в бъдеще дипломатическите отношения България – Северна Македония? Отстъпи ли България с ветото за присъединяването на западната ни съседка към ЕС?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още