IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се понижава втори ден след решението на Фед*

Акциите, обвързани с основните суровини, поведоха по спад

18:12 | 17.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американският борсов индекс на сините чипове Dow Jones се понижава за втори ден, докато инвеститорите анализират актуализирания график за политиката на Федералния резерв, който прогнозира по-висока инфлация и повишаване на лихвите, съобщи CNBC.

Акциите, обвързани с основните суровини, поведоха по спад, тъй като ходът на Фед за евентуално повишаване на лихвите, заедно с настоящата кампания на Китай за ограничаване на цените на металите, повлияха на скока на цените на суровините.

Загубите за по-широкия пазар обаче бяха ограничени - индексът S&P 500 нараства с 0,16% и все още е само с 1% под рекорда си за всички времена, тъй като централната банка запази програмата си за изкупуване на активи, която някои инвеститори твърдят, че ще подкрепя акциите още в краткосрочен план.

Най-големите губещи към този момент на търговия са Dow Inc. и Caterpillar. В същото време технологичният Nasdaq Composite нараства с 0,78%. Технологичните компании като Tesla, Snowflake и Shopify са нагоре с около 1%. Twilio прибавя повече от 5%.*

Внимателно наблюдаваната среща на Федералния резерв в сряда предизвика разпродажба на акции, след като централната банка ускори графика си за повишаване на лихвените проценти, като до 2023 г. се предвиждат две увеличения.

Фед също така повиши прогнозата си за инфлацията до 3,4% за годината.

Председателят на Федералния резерв заяви, че централната банка ще продължи да наблюдава икономическото възстановяване и ще уведоми пазарите предварително преди промяна в политиката.

В макроикономически план Министерството на труда съобщи, че заявленията за помощи при безработица са се повишили леко за първи път от края на април.

На петролния пазар цената на фючърсите върху американския лек суров петрол се понижава с 0,49% до 71,82 долара за барел. Сортът Брент поевтинява с 0,58% до 73,96 долара за барел към 17:50 часа българско време.

*Информацията е актуална към 17:35 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още