IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиции в размер на 5,32 млн. лева получиха 13 стартъпа

С акселераторската програма на посредника „Витоша Венчър Партнърс“ компании с иновации във финтех, изкуствен интелект и хелттех получават финансиране за проектите си

21:14 | 17.06.21 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвестиции в размер на 5,32 млн. лева получиха 13 фирми чрез  акселераторската програма “Vitosha ACCELERATE” на посредника „Витоша Венчър Партнърс“. 5,16 млн. лв. са публични средства, като ресурсът е предоставен от Фонд на фондовете по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Допълнително привлеченият частен капитал е в размер на близо 160 хил. лева, съобщи Фонд на фондовете.

Клауд Тек (NulaBG) е една от седемте компании от акселераторската програма, която получили финансиране. Тя е от сектор – финтех и представлява платформа за банкиране и счетоводство за малък и среден бизнес.

Грид Метрикс е от сектор - изкуствен интелект. Дружеството помага фирми за комунални услуги да получават полезна информация относно ефективността на инфраструктурата си чрез изкуствен интелект.

Трейс дъ Тейст е от сектор - фудтех и представлява платформа, която дава възможност на вериги магазини, супермаркети, ресторанти, пекарни, хотели и др. да монетизират храна и стоки с изтичащ срок на годност; такива, които са без търговски вид или трудни за продажба.

Фиду Трейд е изцяло дигитален доставчик на финансови услуги за малки и средни износители от развиващите се пазари към Западна Европа. Компанията развива иновативна финтех платформа, която позволява на българските износители да монетизират своето вземане в момента на изпращане на стоката или извършване на услугата.Дружеството е от сектор – финтех.

Трайб еспортс (Augment) е от сектор - електронни спортове и е платформа за анализ на данни за електронните спортове.

Интернешънъл Статъринг Терапи Институт (Bye Bye Stuttering) е  онлайн платформа, която помага на хора с речеви затруднения. Чрез нея, те могат да провеждат сами терапията си с подкрепата на свои близките. Това е възможност, която традиционните терапии не предлагат. Дружеството е в сектора за здравни грижи – хелттех.

Екополитех разработват биоразградими полимери и екологични решения, които ще послужат на индустрията да премине от изкуствени материали към използване на биоразградими еквиваленти за изработка на изделия за еднократна употреба. Компанията е от сектор - чисти технологии.

От Фонд на фондовете информираха, че извън акселераторската програма „Витоша Венчър Партнърс-Фонд I“ КД затвори още шест инвестиционни сделки.

Компанията Омнио (Omnio) е от сектор – регтех и предоставя софтуерно решение за разследване, обезпечено с изкуствен интелект, което автоматизира процесите по допустимост и предотвратяване на финансови измами за финансови институции. Инвестирани са средства в размер на 391 166 лв. за развитие на платформата и за внедряване на Омнио във финансови институции.

Асен Аеронаутикс Европа (Assen Aero) от сектор – аеронавтика разработва уникален дрон за превоз. С помощта на предоставената от фонда инвестиция над 1,173 млн. лева компанията ще разработи първия си прототип, който ще може безопасно да превозва хора.

Петмол (Petmall) е една от най-бързо развиващите се фирми в сектора на търговията с храни и аксесоари за домашни любимци. Инвестиция в размер от 1,564 млн. лева ще помогне на компанията да внедри нови бизнес модели, да разшири пазара си и да разрасне онлайн продажбите си.

ТокУайз ООД (TokWise) е иновативна платформа за управление на портфейл от проекти за производство на зелена енергия, която подпомага оптимизирането на бизнес моделите на енергийни компании. Инвестицията от 293 375 лв. ще помогне на платформата да достигне до нови клиенти в България и Европа и да надгради продукта си. Тя е избрана от сектор - Софтуер като услуга, Зелена енергия.

Пелет Бокс (Pellet Box), която е в процес на учредяване ще работи в сектор - енергийна ефективност/ възобновяема енергия. Тя е първата компания в България, която ще предоставя лесен, денонощен достъп до пелети и други насипни стоки чрез вендинг машини. Пелет Бокс предлага и персонализирани решения за домакинства с двор, обезпечаващи отоплителните им нужди. „Витоша Венчърс Партънрс“ инвестират 391 166 лв. във внедряване на решенията на компанията.

ХелтМи Продуктс (Meat Me Bar) от сектор – фудтех създава иновативни, здравословни, висококачествени и достъпни хранителни продукти, които са с ниско съдържание на въглехидрати, от изцяло натурални съставки. С инвестицията от 782 332 лв. компанията ще разшири пазара си и ще разработи поредица от други иновативни и здравословни попълнения от продуктовата си линия.

Investor.bg припомня, че „Витоша Венчърс Партнърс“ управлява фонд в размер на 50,7 млн. лв., от които 49,1 млн. лв. са публични средства, предоставени чрез Фонд на фондовете от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите представляват частно съфинансиране.

До края на 2023 г. фонд мениджърът трябва да инвестира в близо сто стартиращи компании в ранен етап от тяхното развитие. Малки и средни предприятия на етап ускоряване могат да получат финансиране от 30 хиляди до 100 хил. лв. Между 30 хиляди и 2 млн. лв. ще получат по-напредналите в разработването на своя продукт или създаването на прототип компании.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Красотичка, фонд с наляти 90% публични средства - т.е. ЕС пари и от данъците на всички българи. Инестира в пълни глупости под предлог че са иновации, няма да се учудя ако лъснат и свързани лица - това явно е новата мода за точене на пари без видим резултат.Особено ме втрещи онова с пътническия дрон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още