IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията засили търсенето на психологическа помощ

Много компании решиха да подкрепят допълнително служителите си, като им предоставят възможността за консултация с психолог

11:55 | 18.06.21 г.
Пандемията засили търсенето на психологическа помощ

По време на пандемията търсенето на психологическа помощ се е увеличило 10 пъти. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria психологът Пламен Димитров.

Един от най-съществените проблеми, които отчита експертът, е че работата от вкъщи се е превърнала в „работа отвсякъде“.

„Откроиха се много проблеми, свързани с това да се съчетае работата, като ключов приоритет, и други задачи, свързани със семейство и деца. 1/3 от консултациите, които сме водили през тези месеци, касаят отношенията вкъщи – покрай работата, заради работата и заради това, че другите роли се струпаха на едно място“, допълни той. 

По време на кризата се зароди и телемедицината, като психологията се включи активно в този процес. Много компании по света решиха да подкрепят допълнително служителите си, като им предоставят възможността за консултация с психолог. Това доведе и до ръст в търсенето.

„От една страна стои факторът кой плаща за тази психологическа помощ. Когато има корпоративна подкрепа, хората разбират, че могат да ползват нещо, което държавата не е осигурила като политика“, коментира Димитров.

Платформата за психологическа помощ imatter.bg е създадена преди четири години именно с тази цел - онлайн психологическа консултация, разказва Надежда Мазова, нейният създател. Тя споделя пред Bloomberg TV Bulgaria, че тогава на потребителите подобна услуга им се е струвала много странна. В пандемията обаче онлайн консултацията се оказва съвсем на място.

„Нашата мисия е хората да разберат, че не трябва да имаш някаква кой знае каква житейска криза, за да се допиташ до психолог, а това е нещо съвсем нормално“, каза тя.

Целия разговор можете да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още