IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BioNTech започва тестове за mRNA ваксина срещу рак

Проучването с общо 120 пациенти ще изследва ефективността, поносимостта и безопасността на BNT111 в комбинация с Libtayo

15:02 | 18.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Врата на лаборатория на BioNTech SE в Марбург, Германия. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Врата на лаборатория на BioNTech SE в Марбург, Германия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският биотехнологичен концерн BioNTech напредва в разработването на възможна ваксина срещу рак. Като част от проучване от фаза II с активната съставка BNT111 е бил инжектиран първият пациент, обяви базираната в Майнц компания, цитирана от Ройтерс.

Проучването с общо 120 пациенти ще изследва ефективността, поносимостта и безопасността на BNT111 в комбинация с Libtayo (цемиплимаб) за лечение на форма на рак на кожата. Четири други ракови ваксини на компанията са в клинично развитие.

Подобно на ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно с Pfizer, противораковият препарат на Biontech също използва новата технология mRNA (информационна РНК), която дава на човешките клетки информацията, от която се нуждаят, за да произвеждат протеини и по този начин да се борят с патогените.

„Нашата визия е да използваме силата на собствените защитни механизми на организма срещу рака и инфекциозните заболявания“, обясни съоснователят на BioNTech Йозлем Тюречи. „Не трябва да забравяме, че ракът е и основна заплаха за здравето в световен мащаб, която е далеч по-лоша от настоящата пандемия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още