IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече хора у нас инвестират в имоти в търсене на комфорт в дома

Тенденцията от миналата година за покупка на по-просторно жилище продължава и през 2021 г.

20:16 | 18.06.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

В първите месеци на пандемията се забелязваше една значителна предпазливост по отношение на имотния пазар. Това оказа неимоверно влияние върху продажбите и търсенето, но тази тенденция още в първите месеци на пандемията утихна и година завърши изключително успешно.

Важните теми около имотния пазар преди и след пандемията коментираха Радослава Луканова, началник отдел „Специализирани центрове“ в Пощенска банка и арх. Атанас Танков, собственик и водещ проектант на студио „Танков архитекти“ във втория епизод на подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“ с водещ Христо Николов.

„Все повече клиенти решиха да инвестират в имоти именно сега и причината е, че търсят комфорта на дома. Все повече хора оцениха това колко е важно да имаш жилище достатъчно голямо, достатъчно комфортно и в същото време да има среда, подходяща децата да бъдат обучавани. Смелото решение на клиентите да пристъпят към кредитирането и покупката на по-просторно жилище категорично е тенденция, която наблюдаваме за миналата година, а продължава и тази година“, каза Радослава Луканова.

По думите ѝ през последните години се наблюдава тенденцията българите, които живеят в чужбина, да инвестират в имоти у нас, като дори някои остават да работят дистанционно от България.

„Българите, които живеят в чужбина търсят нещо, което да е ликвидно, за да могат да го продадат, за да се освободят от инвестицията. Разглеждат го по-скоро като инвестиция. Тук са доста по-достъпни жилищата. С по-малка абсолютна сума те успяват да закупят цяло жилище, докато в чужбина им трябва доста по-голяма инвестиция“, коментира арх. Танков.

Според него общият тренд, който е започнал преди няколко години на пазара за имоти, продължава. По думите му, основен фактор конкретно за България е това, че жилищният фонд е остарял по принцип и хора, които живеят в панелни блокове, все повече искат да инвестират в нещо по-качествено като имот.

„Принудата хората да са заедно за дълго време вкъщи катализира промени в пазара на имоти – търсят се малко по-просторни, по-функционални жилища, например с една стая повече", каза арх. Танков. 

Радослава Луканова обобщи, че клиентите много отдавна не отдават приоритет единствено на цената. Те много добре знаят, че срещу определена цена трябва да стои определена услуга или комплекс от такива, допълни тя.

Повече по темата слушайте в първия епизод от третия сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
Системата с обяви и въобще продажби у нас е първобитноинформационна. Обяви висят по всевъзможни сайтове и често не може да се прецени дали обявата е актуална, кога и защо се е появила, дали не виси само за да провокира обаждане и т.н. Конкуренция с обратен резултат - хаос. Системите обновяват автоматично обяви - кога актуални, кога не. Точно както следва да е про опашкар по всичко. На фирмите за НИ така си им харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
При огромните количествени облекчения, казано директно напечатани пари няма как да не скачат цени. Имаме инфлация и в крайна сметка трябва да скочат лихвите и пак да го отнесат бедните - както винаги. Принципно цикълът с имотите си се цикли - фаза след фаза. Тъкмо май си идваше фазата на по-резкия скок на цените, когато всички вече са подлудели по кредити и имоти, а здравият разум изчезва. Изсипаните никога неизработени пари директно се лепят на цените на имотите като сланина по ***. Красота в това няма и не може да има. Едно отрезвително повишение в лохвите може да успокои и удължи последните фази преди големия бум, тряс. пат. 2008 в нова версия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Не знам дали сте забелязали следния парадокс - обяви, които стоят в сайтовете от повече от година вместо да падат като цена продължават да се качват през няколко месеца и о, чудо - пак си стоят непродадени. Пълен абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Прикачете и фактурата за статията,да се знае ,че е платена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още