IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Шопов: Западът се притеснява от задълбочаващото се сътрудничество Русия-Китай

Пекин ще се опитва да тества реалната функционална сплав между западните партньори в Южнокитайско море

12:33 | 19.06.21 г. 1
<p>
	Президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на Русия Владимир Путин по време на икономическия форум в Санкт Петербург. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на Русия Владимир Путин по време на икономическия форум в Санкт Петербург. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

"През последните години Западът видя по-ясно контурите на актуалната китайска стратегия за по-сериозно геополитическо влияние. Китай еднозначно заяви желание да се приближи към центъра на глобалната система". Това каза пред БНР политологът Владимир Шопов след срещата на Г-7. 

"Забелязва се притеснението на Запада от задълбочаващото се сътрудничество между Русия и Китай в различни области. Последната година е кулминацията и виждаме завършен политически отговор на осмислянето на реалните параметри на новата китайска стратегия за разширяване на тяхното влияние", допълни той.

Според политолога Китай ще се опитва да тества реалната функционална сплав между западните партньори в Южнокитайско море. 

"Американските съюзници в Тихоокеанския район ускорено разработват различни сценарии за реакция в случай на ескалация в тайванския проход. Не малка част от европейските съюзници на САЩ постепенно проявяват ангажимент към това пренастройване на фокуса", казва още той.

В предаването "Събота 150" Шопов допълни: 

"Това, което Европа се опитва да направи, е да изпълни със съдържание сложната нова политическа формула на отношенията с Китай - сътрудничество, конкуренция, противопоставяне. Европа е по-активна от Америка, защото се опитва да изпълни с повече съдържание този кооперативен елемент от отношенията между Запада и Китай". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Пекин ще се опитва да тества реалната функционална сплав между западните партньори в Южнокитайско море > Рядко чета по-уникална тъпня! > Работническо дело завижда в гроба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още