IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: До две седмици ББР ще има ново ръководство

Приоритетно трябва да се помага на експортно ориентирания малък и среден бизнес, твърди служебният министър на икономиката

12:40 | 20.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Новото ръководство на Българската банка за развитие ще назначено в следващите две седмици, след като предходното е допуснало огромна грешка, раздавайки 946 млн. лева на 8 клиента и още почти 1,8 млрд. лева на други 12. Това е абсолютно нецелево използване на държавните срества за подпомагане на малкия и среден бизнес, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в интервю за БНР.

По думите му никой не знае при какви условия и по какъв начин са отпуснати всички тези средства, а в момента процедурата по предоставяне на информация се бави.

„Уволних двама от съществуващия надзор, които са раздавали тези кредити. Те пък ни вкараха в съда и обжалват, че нецелесъобразно са били уволнени. Това е една игра на време и те много се надяват, че няма да ми стигне, така че да стигнем до истинската смяна на управлението на ББР“, коментира още Петков.

Той твърди, че смяна на управителите на банката все пак ще има, а той самият е сложил и ограничение никой да не може да дава повече от 5 млн. лева от тази банка.

Служебният министър е категоричен, че приоритетът трябва да е да се помага на малкия и средния бизнес, при това на този, който е експортно ориентиран, пише БГНЕС.

Според Петков до две седмици новото ръководство на ББР трябва да е факт. Той обещава да следи дали уставът отново ще бъде сменен, дали няма да бъде вдигнат таванът на отпусканите суми, както и дали няма да има връщане назад чрез уволнения на професионалния борд.

В интервюто си за БНР служебният министър коментира, че според него Министерството на икономиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството са устроени по "странен начин".

„Огромна част от дейността му [на Министерството на икономиката - бел.ред.] е под шапката на т.нар. Държавна консолидационна компания. Това е държавна компания, под която има монтажи, дейността, свързана с язовирите, военно-промишления комплекс. Има и други дейности и те са под тази шапка на Държавната консолидационна компания, което прави така, че от една страна министърът няма директен достъп до активите, дружествата и дейностите, които се случват под тази шапка, защото самата Държавна консолидационна компания има свой борд на управление, който се води независим и нает през новия Закон за публичните предприятия. За да има смяна, трябва да се мине през конкурс, който отнема доста дълго време, даже може да отнеме до 60 дни. От друга страна, тази шапка разрешава държавните пари да не минават през обществени поръчки“, коментира Петков. Той допълва, че това е законна структура, но според него е много непрозрачна.

Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост той заяви, че ще се помисли за най-добрите и най-евтини начини България да има електричество.

"Има радикална смяна на идеята. Възможност за зелена енергия по умен начин... Индустриални зони и грантови схеми за бизнеса са двата фиша за Министерството на икономиката в този план. Привличайки Европейската инвестиционна банка като партньор в тези фишове, гарантирам, че който и да е след мен, няма еднолично или чисто административно Министерството на икономиката да решава кой печели парите. Не е важното държавните пари да се дадат на някого, а тези пари да стимулират частни инвестиции. Държавните пари да бъдат стимул, но не крайното финансиране. Навсякъде по света се прави така", допълни Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още