IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът над биткойна се запазва

Биткойнът поевтиня с 9% спрямо цената си от петък до най-ниското ниво от края на януари

08:45 | 22.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна и други криптовалути се понижиха силно в понеделник, след като централната банка на Китай нареди на най-големите банки в страната и платежните оператори да поемат по-активна роля в ограничаването на търговията с криптовалути и свързаните с тях дейности.

Централната банка на Китай заяви в понеделник, че призова представители на множество институции - включително държавните търговски банки и Ant Group Co. да „прилагат стриктно" последните известия и насоки от органите за ограничаване на рисковете, свързани с биткойните и с дейностите по набиране на средства за криптовалути. Това беше най-новият признак, че Пекин засилва репресиите си върху нерегулираните виртуални валути, пише The Wall Street Journal.

Биткойнът поевтиня с 9% спрямо цената си от петък до 32 622 долара по данни на Coindesk. Това е и най-ниската цена на валутата от края на януари.

Етерът, втората по пазарна стойност криптовалута според търговската платформа Kraken, загуби 14% до 1 941 долара. Доуджкойнът, който стартира като шега през 2013 г., преди да попадне под светлините на прожекторите през тази година, се срина с 27% до около 21 цента, бележейки осми пореден дневен спад.

Финансовите фирми бяха инструктирани да проверят своите системи, за да разследват и идентифицират клиенти със сметки в борси за виртуални валута и да се уверят, че не търгуват с криптоакции извън борсата. В такива случаи институциите трябва да намалят способността на акаунтите да изпращат или получават пари за сделки, казва централната банка.

По-рано през седмицата пък стана ясно, че властите в Китай са разширили заповедта си за ограничаване на добиването на водещата криптовалута и в югозападната провинцията Съчуан. Заповедта, публикувана в петък, изисква от държавните електрически компании незабавно да спрат снабдяването с електричество на проекти, свързани с добива на криптовалути, а освен това изисква от местните власти да следят за допълнителни т.нар. "миньори", добиващи биткойни посредством мощни компютри.

Комисията за развитие и реформи на провинция Съчуан и енергийното бюро на Съчуан са издали съвместно известие от петък с искане за закриване до неделя на 26 предполагаеми проекта за добив на криптовалута.

Добивът на дигитални валути е голям бизнес в Китай и представлява повече от половината от световното производство на биткойни. Но Държавният съвет на Китай обеща през миналия месец да ограничи добива и търговията като част от поредица от мерки за контрол на финансовите рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Чудесно време за покупки. След 4 седмици когато се изместят машините диверсификацията на миньорите ще бъде още по голяма. Между другото производството на майнинг машини развива чип технологията доста добре. Целта е повече хашрейт с по малко енергия. Китайците ще осъзнаят какво губят и какъв тласък са загубили последните 10 години от това , но ще бъде късно .... миньорите ще бъдат прибрани в САЩ и другаде.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още