IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Петкова: Хората с интерес да прехвърлят парите си в НОИ ще намаляват

След всяка следваща година натрупванията в партидите се увеличават, заяви Даниела Петкова от асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

11:35 | 22.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Седмица остава до изтичането на срока, в който 200 хил. жени на възраст между 60 и 64 години трябва да решат дали да получават и втора пенсия или да прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт (НОИ), като вземат само една пенсия.

Все още не са финализирани наредбите, които прецизират как точно ще бъдат правени изчисленията. Пенсионните дружества обаче изчисляват „на ръчен режим“ потенциалната втора пенсия на своите клиенти, каза в интервю за БНР Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Относно отварянето на третия поред прозорец, който дава право на хората да прехвърлят парите си в НОИ, Даниела Петкова припомни своята позиция, че правото човек да си прехвърли парите би следвало да е валидно през цялото време до пенсионирането му и да не е ограничавано от подобни срокове.

Според Петкова „няма място за драма“, а напрежение вероятно се създава, защото целта на поставения срок от самото начало е била ясна: „Хората, притиснати от времето, разбирайки или неразбирайки, имайки или нямайки интерес, да се прехвърлят в НОИ. Очевидно хората не се подлъгват толкова лесно.“

По думите й хората, които имат намерения да прехвърлят парите си, няма да бъдат спрени заради нефинализираните наредби. „Има хора, които вече имат достатъчно натрупани суми по партидите и за тях изобщо не стои въпросът за прехвърляне в НОИ, защото им е по-изгодно да останат във втория стълб“, коментира Даниела Петкова.

Поне 30% от хората нямат никакво намерение да се пенсионират въпреки придобиването на това право, отбеляза тя.

„Ако изключим тези около 30%, които нямат намерение да се пенсионират и ще продължат да работят, сред останалите 70 на сто е голям делът на тези, които ще получават минимална пенсия от първия стълб“, посочи Даниела Петкова.

По думите й тези, на които им липсват вноски и в първия стълб и отиват към минимална пенсия, имат интерес да запазят макар и малкото пари във втория стълб, които ще получат еднократно или разсрочено. Това се случва при хората, които имат липсващи периоди на осигуряване през 19-те години, в които действа вторият стълб. „Това са хора, които нямат вноски, но нямат много натрупани суми, а за този период нямат вноски и в първия стълб.“

„И си остава една рискова група, която не пита и чака да се случат от само себе си нещата. Вероятно между тях ще има хора, които в бъдеще ще установят, че е било не толкова разумно да не се интересуват от кой стълб каква пенсия ще получават“, коментира Даниела Петкова. 

След последните промени в Кодекса за социално осигуряване правото на пенсия от втория стълб настъпва при навършване на възраст, без да е необходим стаж, за разлика от изискването за първия стълб, изтъкна Петкова.  

Има твърде много хора, които получават право да се пенсионират по втория стълб, преди да могат да го направят по първия, допълни тя. За тази група е лично решението дали да започнат да получават парите си от втория стълб, тъй като от първия няма да имат право на пенсия в следващите 4-5 години.

Има и немалка група хора, които са натрупали по партидите си във втория стълб 5-6-7 хиляди лева и ще получават разсрочено плащане, а не пожизнена пенсия.

„Стигне ли се до тази сума, отиваме към границата, при която хората трябва да преценяват – третата група, дали да прехвърлят парите си, или не, въз основа на сравнение между две пожизнени пенсии – една от първи стълб, една от втори.“

Най-после намалението на държавната пенсия ще бъде сведено до нормални размери – до под 10%, което доста сериозно променя картината, коментира още Даниела Петкова.

„Групата хора с право на пожизнена пенсия от втория стълб, която ще замества намалението от държавната пенсия, става много голяма в полза на тези, които ще имат интерес да си получават парите от втория стълб“, заяви Петкова.

„След всяка следваща година натрупванията в партидите се увеличават и хората, които ще имат интерес да се прехвърлят в НОИ, ще намаляват“, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
fortiss
преди 2 години
Много ясно, че ще се прехвърля в НОИ. УПФ само ми взема такси без видим резултат. Никакъв интерес нямам да стоя в частните дружества, но ме мързи да отида до НОИ и да го направя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още