IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С хора от шоубизнеса и духовници властите ще насърчават ромите да се ваксинират

Все още съществуват митове сред тези групи, хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия, каза Александър Златанов

12:14 | 22.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Здравното министерство започва кампания за информиране на ромското население във връзка с ваксинацията срещу коронавируса. До момента около и под 10% от това население е имунизирано, обяви на брифинг заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов, цитиран от БНТ.

Днес в Министерството на здравеопазването се проведе работна среща с представители на здравните медиатори.

Според Златанов целта на срещата е била да се изведат проблемите заради ниската имунизация сред ромското население и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията. 

"Към момента е много подходящ периодът, ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички хора от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани", каза Златанов. Изводите, които да направили на тази среща, са, че все още съществуват митове сред това население. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия.

Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина – обясни още Златанов.

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите са започнали работа още днес. На период от 10 дни ще се правят повторни срещи, на които ще се разглежда ефекта от действията. Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини нито сред българското, нито сред ромското население - уточни заместник-министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още