IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи голям хедж фонд, заложил срещу GameStop, затваря врати

Инвеститорите все повече се концентрират върху пасивни индексни фондове или частни капиталови инвестиции, твърдят от White Square Capital

14:38 | 22.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин на GameStop в Стоунхем, Масачусетс. <em>Снимка: EPA/CJ GUNTHER</em></p>

Магазин на GameStop в Стоунхем, Масачусетс. Снимка: EPA/CJ GUNTHER

Един от хедж фондовете, който се опари със залози срещу книжата на американския търговец на компютърни игри GameStop, закрива бизнеса си, пише Financial Times. Лондонският White Square Capital е казал на инвеститорите, че затваря основния си фонд и изплаща капитала си този месец, съобщава вестникът.

Твърди се, че White Square Capital, който в пика си е управлявал капитал от 440 млн. долара, е заложил на падащите цени на акциите на Gamestop в началото на годината, но акциите поскъпнаха от около 20 долара до повече от 400 долара на моменти. С този неуспешен залог хедж фондът е осъществил загуби, измервани с двуцифрени проценти.

Затварянето на фонда не се дължи само на загубите от залога срещу Gamestop, а по-скоро целият бизнес модел вече не работил. Управителят на фонда Флориан Кронауйтеър пояснява пред вестника: „От първа ръка видяхме, че тенденцията е за отклоняване на инвестициите в хедж фондове към по-евтини алтернативи“. Инвеститорите все повече се концентрирали върху пасивни индексни фондове или частни капиталови инвестиции.

White Square Capital е първият хедж фонд, който затваря след неуспешни залози срещу Gamestop или други така наречени меме акции (книжа на компании, които ускоряват ръста на цените си не на база на фундамента, а заради високо търсене от страна на организирани онлайн дребни инвеститори, б. ред.) като AMC.

Но той не е първият фонд, който трупа големи загуби с тези меме акции. Според американския доставчик на данни S3 Partners със своите залози срещу Gamestop хедж фондовете са били на моменти на загуба от почти 20 млрд. долара. Американският хедж фонд Melvin Capital трябваше да бъде спасен от колапс през януари с вливане на 2,75 млрд. долара от страна на Point72 Asset Management и Citadel. Подобно спасяване се случи и на Light Street Capital. Но тези и други големи фондове все пак продължиха да работят, за разлика от лондонския конкурент.

Загубата на Melvin от началото на годината възлиза на 44,7 на сто, докато при Light Street е по-малка - около 20,1 на сто.

По-рано през годината дребните инвеститори ускориха волатилността на пазарите и объркаха плановете на редица финансови инвеститори, които залагат на падащите цени чрез т. нар. къси продажби. За целта те заемат акции срещу такса и ги продават незабавно, надявайки се, че цената ще падне до датата на обратно изкупуване. Но ако цените се повишат неочаквано, продавачите на късо трябва да изкупят обратно акциите на по-висока цена, за да приключат своите залози. В резултат на това цените се повишават, което означава, че повече продавачи на късо изкупуват обратно акции, за да ограничат загубите си и по този начин допълнително стимулират цените.

Търговците от платформата Reddit се възползваха от този механизъм през пролетта. Тъй като залозите за падащи цени на акциите на Gamestop, но също така и на AMC, Blackberry и други, бяха над средните нива по това време, а при Gamestop понякога дори повече от 100% от свободно търгуемите акции се продаваха на късо, чрез съгласувано изкупуване търговците в Reddit прокудиха много продавачи на късо от пазара.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
apes together strong buy stonks.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още