IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка сложи край на ниските лихви от последното десетилетие

Това е и най-голямата стъпка за затягане в блока, откакто се наблюдава повишение на цените

17:08 | 22.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Унгария увеличи основната си лихва за първи път от десетилетие в опит да ограничи бързо ускоряващата се инфлация в Европейския съюз. Това е и най-голямата стъпка за затягане в блока, откакто се наблюдава повишението на цените, съобщава Bloomberg.

Централната банка начело с управителя Дьорд Матолчи увеличи основната лихва до 0,9% от 0,6% във вторник, в унисон с очакванията. Решението става факт след седмици на спекулации за размера на стъпката.

Това доведе до поевтиняване на унгарския форинт, който минути преди 16:30 ч. се разменя на ниво от 352,91 форинта за едно евро.

Докато най-големите централни банки в света все още не се осмеляват да предприемат по-решителни мерки в борбата с ускоряващата се инфлация, някои източноевропейски институции изглеждат по-категорични. Очаква се Чехия да последва Унгария при увеличаването на лихвите още в сряда, след като инфлацията и там премина прага на търпимост на централната банка.

„Унгарската централна банка обеща „ефективно“ затягане и го изпълни, което е много важно“, посочва Марек Дримал, стратег на Societe Generale SA. „Това е началото на нова ера за паричната политика на Унгария и за форинта“, допълни той.

В Будапеща вниманието сега е насочено към предстоящото следобед изявление от централната банка, като инвеститорите ще очакват повече подробности за това дали увеличението поставя началото на нов цикъл на парична политика, както очакват мнозина стратези.

Като потенциален знак за готовността да скъса с годините на свръхниски лихви Матолчи заяви в понеделник, че Унгария рискува да стане обект на спекулативни атаки, ако не действа. Той предупреди, че бюджета за изборната 2022 г. рискува да ускори още повече инфлацията, а това в комбинация с отрицателните реални лихвени проценти е потенциален взривоопасен микс.

Мрачните прогнози натежаха на форинта, който от втората по поскъпване валута на развиващ се пазар през май (с поскъпване от 3,7% спрямо еврото) стана най-слабата (със спад от 2,2% през юни до този момент).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Не съм убеден. ЕЦБ с бабата начело ще спи до последно. Не забравяй че ЕС се управлява от трите баби - Меркел, Лагард и Фон дер Лайен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Старта е даден от Унгария .Най-накрая ерата на евтините пари приключва.Инфлацията ще отприщи вълна от поксъпване на дълговете ,това е само началто.Да му мислят тези с ипотеките за жилищата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още