IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft последва Apple в клуба „2 трлн. долара“

Акциите на софтуерната компания са поскъпнали от началото на годината до този момент с 19%, превъзхождайки увеличенията при Apple и Amazon.com

08:53 | 23.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Логото на Microsoft в един от офисите на корпорацията. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Логото на Microsoft в един от офисите на корпорацията. Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. зае своето място в учебниците по история като едва втората публична компания в САЩ, която достигна пазарна стойност от 2 трилиона долара, подкрепена от залозите на борсови участници, че нейната доминация в облачните изчисления и корпоративния софтуер ще се разшири допълнително след коронавирусната пандемия.

Акциите на корпорацията поскъпнаха с 1,2% в Ню Йорк във вторник, достатъчно, за да може софтуерната компания да се присъедини за кратко към Apple Inc. като една от само двете компании, търгуващи на толкова висока стойност, преди да затвори на съвсем малко под границата от 265,51 долара за акция. Saudi Aramco прекрачи този праг за кратко през декември 2019 г., но в момента има пазарна стойност от около 1,9 трилиона долара.

Откакто пое ръководството през 2014 г., главният изпълнителен директор Сатя Надела преустрои базираната в Редмънд, Вашингтон, компания в най-големия продавач на софтуер за изчислителни облаци, отчитайки както нейната инфраструктура, така и облачните подразделения за приложения на Office. Microsoft е и единствената от най-големите американски технологични компании, която досега е избегнала неотдавнашната вълна на засилен контрол от страна на все по-активните американски антитръстови регулатори, като това засега ѝ дава по-голяма свобода както по отношение на придобиванията, така и при разширяването на продуктите.  Капитализации Капитализации

Акциите на Microsoft са поскъпнали от началото на годината до този момент с 19%, превъзхождайки увеличенията при Apple и Amazon.com Inc., тъй като инвеститорите засилват очакванията си за дългосрочен растеж както на печалбата, така и на приходите и разширяването в области като машинното обучение и облачните изчисления. Резултатите на компанията за третото тримесечие, публикувани в края на април, надминаха очакванията и демонстрираха силен растеж в бизнес сегментите ѝ.

Технологичният индекс Nasdaq 100 се представи по-добре от индекса S&P 500 във вторник, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл повтори тезата си, че инфлацията ще бъде краткотрайна. И двата бенчмарка удължиха ръстовете след коментарите на Пауъл, като Nasdaq 100 добави 0,9%, а S&P 500 – 0,5%.

Microsoft „има много неща за вършене и се справя добре: игри, облак, автоматизация, анализи, изкуствен интелект“, казва пред Bloomberg Хилари Фриш, старши анализатор в Clearbridge Investments. „Това е привлекателно ценно име в сферата на технологиите и би трябвало да се възползва както от отварянето на икономиката, така и от по-ясно изразената промяна към облака”. 

Историята на успеха

Съоснована през 1975 г. от Бил Гейтс и Пол Алън, Microsoft създава софтуерната индустрия за персоналните компютри и доминира на пазара за компютърни операционни системи и Office софтуер в продължение на години. Тъй като интернет браузърите като Netscape стават все по-важни през 90-те години, Microsoft се втурна да представи свой собствен продукт, който е в комплект със софтуера за Windows. Това доведе до съдебен иск от регулаторите, заведен през 1998 г. от властите на САЩ, а през 2000 г. федерален съдия призна компанията за виновна.


Съоснователите на концерна Бил Гейтс (вдясно) и Пол Алън

Въпреки че Microsoft избегна разпадането на бизнеса си - наказанието, което правителството първоначално търсеше по антитръстовото дело, през следващото десетилетие производителят на софтуер до голяма степен „проспа“ появата на следващите „големи неща“ - мобилния софтуер, социалните медии и търсенето в интернет, изоставайки от по-новите конкуренти като Google, и по-стари такива като Apple. С поредица от стратегически промени през последните седем години Надела възстанови Microsoft в авангарда на технологичната индустрия с фокус върху облака, мобилните изчисления и изкуствения интелект.

Докато на Microsoft бяха необходими 33 години от първичното ѝ публично предлагане (IPO), за да достигне първите си 1 трилион долара през 2019 г., достигането до следващия трилион отне само около две години на фона на нарастването на популярността на технологичните акции преди пандемията Covid-19 и по време на здравната криза. Apple написа история на Wall Street, когато достигна оценка от 2 трилиона долара през миналата година.

Сред американските корпорации тази двойка се следва от Amazon, която има пазарна капитализация от близо 1,8 трилиона долара, и Alphabet Inc., която се оценява на около 1,6 трилиона долара.

„Microsoft е на всички полета: тя е на пазарите, предпочитани от инвеститорите, и предлага силен и устойчив растеж, като остава много добре позиционирана, за да се възползва от дългосрочните глобални тенденции, които наблюдаваме в технологиите“, казва Логан Пърк, анализатор в Edward Jones. Оценката от 2 трилиона долара „е оправдана, като се има предвид как концернът се е насочил към облака и остава привлекателно оценен дори предвид силното представяне“.

Според данни, събрани от Bloomberg, повече от 90% от анализаторите препоръчват закупуването на акции на Microsoft, докато никой няма еквивалент на рейтинг за продажба на акциите. Средната ценова цел е с около 11% над сегашните нива.

Какво ще движи ръста

Облачният бизнес на Microsoft е централна сила зад напредъка. Според данните, събрани от Bloomberg, бизнесът с т. нар. Intelligent Cloud представлява 33,8% от приходите на Microsoft за 2020 г., което го прави за първи път най-големият от трите основни сегмента, докато през 2019 г. делът бе 31%. Отделът показва ръст на приходите от 24% миналата година, в сравнение с 13% ръст в поделението за производителността и бизнес процесите и 6% ръст на звеното за по-лични изчисления на Microsoft.

Стратегическите ходове на Надела направиха така, че Microsoft да може да се възползва от бизнес тенденциите, възникнали по време на глобалната пандемия. Блокиранията и отдалечената работа ускориха преминаването към софтуерите за онлайн срещи на компанията и подтикнаха клиентите да ускорят модернизацията на софтуерните мрежи и приложения около облака. Абонаментите за игри на Xbox на производителя на софтуер също примамваха потребителите, търсещи развлечение през месеците, останали вкъщи.

Докато служителите започват да се връщат в офисите, Microsoft се опитва да прокара нови идеи за управление на срещи, при които някои участници са на място, а някои - отдалечени, и предлага функции за повишаване на здравето и производителността на служителите, които според компанията изпитват т. нар. бърнаут заради неволите на изминалата година.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела

„На високо ниво двата основни стълба на основните бичи очаквания за Microsoft - Microsoft 365 и Azure - са добре разбирани от инвестиционната общност“, написа през май анализаторът на William Blair Джейсън Адер. „Това, което може би е по-малко оценено, е как през последните 15 години Microsoft разшири своя дял от IT портфейли, като се разшири в нови продуктови области“ и завзе пазарен дял. Делът на портфейла се удвои от 2006 до 2020 г. и „вярваме, че може да се удвои отново през следващото десетилетие“, пише той.

Wall Street е положително настроен и към стратегията на компанията за сливания и придобивания. Наскоро тя обяви, че купува пионера за разпознаване на реч Nuance Communications Inc. Компанията също така се опита да придобие Discord Inc. за 12 млрд. долара, но компанията за чатове на феновете на видеоигри отказа офертата на Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Microsoft последва Apple в клуба 2 трлн. долара > А какъв дивидент дават спрямо 1$ капитал? Мили-центове, микро-центове или нано-центове?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още