IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната заплаха за западния свят не идва от Китай

В дългосрочен план демокрациите с високи доходи трябва да се вгледат в себе си, за да оцелеят

16:09 | 02.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Алиансът на демокрациите се завърна. Нещо повече, основната му цел е да се противопостави на Китай. Това бяха големите теми при неотдавнашното пътуване на Джо Байдън до Европа. Желанието за съживяване на американските съюзи след ерата на Тръмп е логично. Но новият фокус крие рискове, пише Мартин Уулф за Financial Times

Джефри Сакс от Columbia University написа, че „нямаме нужда от Г-7“. Не съм съгласен. Логично е богатите демокрациите да координират политиките си в области на общи интереси и споделени ценности. Това е особено вярно, когато самата демокрация е в рецесия и властта се отдалечава от САЩ и техните съюзници, особено в посока Китай.

Възходът на Китай е най-важната стратегическа реалност. Тази година, според МВФ, той ще генерира 19% от световния БВП (по паритет на покупателната способност), спрямо 7% през 2000 г. И все пак богатите демокрации остават най-голямата икономическа сила в света. Държавите от Г-7 ще генерират 31% от световния БВП, а 37-те демокрации с високи доходи - 42%.

В търговията също Г-7 ще генерира 31% от световния износ на стоки и ще поеме 36% от световния внос, срещу съответно 15% и 12% за Китай. Демокрациите с високи доходи генерират 55% от световния износ и поглъщат 57% от световния внос.

Те имат и най-производителните икономики в света по отношение БВП на глава от населението, докато Китай е на едва 75-о място. Там се намира огромното мнозинство от водещите световни компании, най-големите международни финансови пазари, най-престижните университети и най-влиятелните медии. САЩ пък разполагат с най-мощната армия в света. Освен това, въпреки всичките си недостатъци, идеалът на либералната демокрация си остава привлекателен за много от хората по света.

Със сходни икономики и политически системи, демокрациите с високи доходи трябва да координират регулацията в области като финанси, цифрови технологии и конкуренция. Те също трябва да защитават основните си ценности, като свободата на изразяване, срещу външна намеса, предимно от Китай.

В обобщение, демокрациите с високи доходи имат свои собствени ценности и интереси, както и способност да ги защитават, особено ако действат заедно. Това е основанието за сътрудничеството. Но Сакс също има право: да казваш на останалия свят какво да прави е едновременно погрешно и неработещо.

Както Иън Морис от Станфорд пише в своята провокативна книга „Война! За какво помага?, „Европейците водиха петстотин години война срещу останалия свят“. Той не го е забравил. Десетилетията след разпадането на Съветския съюз допълнително подкопаха доверието в компетентността и ценностите на Запада, като донесоха безразсъдството на „войната срещу тероризма“, войните в Афганистан и Ирак, глобалната финансова криза, излизането на Великобритания от ЕС и избирането на Доналд Тръмп. В комюникето от последната среща на Г-7 се говори за споделен ангажимент за „международно сътрудничество, многостранност и отворен, устойчив, основан на правилата световен ред“. Днес това предизвиква само смях. Байдън се надява, че Тръмп е бил отклонение. Уви, той все още може да се върне.

Последна актуализация: 14:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
ЛГБТ диктатурата се заема да разчисти развитите демокрации от "инакомислещите". Сигурно скоро ще започнат различни репресии към всеки, който публично НЕ одобрява простотиите на извратените. На фона от подобна вътрешна политика и последствията, които тя може да донесе, явно са решили да отложат враждебната риторика към Китай за времето след като постигнат целите си чрез разчистването, обезличаването и промиването на мозъците на собствените си граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Боян
преди 2 години
Промиването на мозъците трябва да продължи, всеки ден всеки час, борбата срещу световния враг Китай трябва да е непрестанна. Страхотно е че вече гражданите на развитите икономика са в мнозинството си безмозъчни потребители, но лошото е че вече са толкова ***, че единственото от което се интересуват е да има за ядене, пиене и за почивка, другото не им пука. Даже вече са убедени че няма нужда и да се работи, държавата е длъжна да им дава, както и тъпия Китаец (тука в БГ сме в ролята на китаеца) да бачка за без пари до гроб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още