IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратното изкупуване на акции остава опция за SoftBank

Лидерът на групата Масайоши Сон коментира, че тя трябва да помисли за алтернативно ползване на своя капитал

12:17 | 23.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>

Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон заяви, че обратното изкупуване на акции остава опция за конгломерата предвид спада на цената на книжата на групата, предава Ройтерс.

„Обратното изкупуване винаги ми е на ум като важен вариант, но кога и колко голямо ще е, изисква балансирано обмисляне“, коментира Сон на годишната среща на акционерите на SoftBank, допълвайки, че групата трябва да помисли за алтернативно ползване на капитала си.

Акциите на SoftBank, която през май завърши програма за обратно изкупуване за 2,5 трлн. йени (22,6 млрд. долара), понижиха стойността си, предвид слабостта на технологичните книжа. Това помогна за увеличаване на разликата между стойността на активите на групата и цената на акциите до около 50%.

В сряда стойността на книжата на SoftBank остана без промяна на ниво от 7699 йени. Допълнителни спадове до 7000-7500 йени „могат да увеличат очакванията за обратно изкупуване“, твърди анализаторът на Jefferies Атул Гоял.

Обратните изкупувания на акции биха увеличили собствения дял на 63-годишния Сон и биха направили всяко изкупуване от мениджмънта по-лесно за постигане.

„Вярвам, че нашият потенциал е много по-голям от намалената цена на акциите“, коментира Сон, призовавайки акционерите да гледат дългосрочно на компанията.

Милиардерът се опитва да постави фокуса върху ролята на SoftBank като „доставчик на капитал за информационната революция“, подкрепящ технологични стартъпи по света, но се сблъска с повтарящи се въпроси на срещата относно плановете за обратно изкупуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още