IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков надзор иска от банките 10-годишни климатични планове

Банките трябва да покажат устойчивостта си към различни сценарии и да разкрият стратегически цели на ESG

18:19 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Банките в Европейския съюз трябва да имат 10-годишни планове, в които да се уточнява как ще се справят с екологичните, социалните и управленските рискове (ESG), заяви в сряда банковият надзор на блока, цитиран от DPA.

Нарастващи обеми от средства отиват в полезни за климата инвестиции и регулаторните органи искат инвеститорите да имат надеждна оценка на екологичните данни на дадена компания.

Представеният в сряда доклад на Европейския банков орган (ЕБО) съдържа препоръки към банките и техните надзорни органи за подход към ESG рисковете и помага на ЕС да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии до 2050 година.

В своя доклад надзорните органи, наред с другото, дават препоръки на банките и инвестиционните посредници за това как трябва да вземат предвид такива ESG рискове в своите бизнес стратегии и управление на риска.

За инвеститорите на финансовия пазар критериите за устойчиво инвестиране стават все по-важни. Междувременно, например, все повече пари се вливат в благоприятни за климата проекти и компании. Освен всичко друго надзорните органи искат да гарантират, че инвеститорите са прозрачно и надеждно информирани за климатичните и устойчивите баланси на компаниите.

Банките трябва да имат стратегически планове за период от поне 10 години, за да покажат устойчивостта си към различни сценарии, да разкрият стратегически цели на ESG и да преценят необходимостта от разработване на устойчиви продукти, посочва ЕБО.

Климатичните рискове могат да включват "физически" или свързани с времето събития като наводнения и "преходни" рискове като внезапни промени в стойностите на активите.

Докладът разглежда втория стълб на основните банкови правила, които оценяват как се управляват рисковете при заемодателите.

Очаква се по-късно през годината да бъдат представени подробни насоки за третия стълб, свързан с оповестяването на рисковете. Работата по първи стълб или дали действителните капиталови изисквания трябва да се променят, за да отразят ESG рисковете, се очаква на още по-късна дата, посочва Ройтерс.

Докладът от днес се основава на съществуващите инициативи на ЕС, като например таксономия (наука за класификация и номенклатура), която определя устойчивостта на даден продукт и правила за оповестяване за всички видове компании.

Европейската централна банка, която регулира най-съществени кредитори в еврозоната, ще използва от края на 2022 г. този доклад за актуализиране на своя годишен преглед SREP за това дали банките притежават достатъчно капитал, за да покрият рисковете в своите баланси.

"Ние поставяме първоначален акцент върху свързаните с климата рискове, тъй като данните са по-напреднали, но банките също така трябва да подобрят своята идентификация и разбиране на социалните и управленските рискове", отбеляза за Ройтерс Фабиен льо Тение, политически експерт в ESG звеното на ЕБО.

В момента банковите стратегически планове за са период до пет години.

"Повечето от нашите препоръки няма да бъдат изненада за банките, но вероятно ще има предизвикателства, поне в близко бъдеще, пред кредитните институции да посрещнат всички тези препоръки", каза Фабиен льо Тение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още