IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За разлика от Toyota Honda залага на електрификацията

Производителят обяви, че ще спре продажбите на коли с двигатели с вътрешно горене през 2040 г.

20:09 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Интериор на електрически модел на Honda. <em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Интериор на електрически модел на Honda. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Honda стана първият японския производител, който публично обяви пълен отказ от продажбата на бензинови и дизелови автомобили през 2040 година. Компанията обеща да изпревари другите производители с внедряването на нови технологии.

Към момента едва 1% от автопарка в Япония е от електрически превозни средства, което е много по-малко от най-големия пазар в света - Китай (6%). По данни на Bloomberg обаче световните продажби на коли на ток ще скочат рязко – от 3,1 млн. през 2020 година до 14 млн. през 2024 година.

Новата електрическа стратегия на Honda включва и нейното най-силно подразделение – мотоциклетите. Компанията планира да представи три нови двуколесни превозни средства на ток до 2024 година, както и цели 10 електромобила до 2024 година. От Honda обявиха, че са готови да влязат в алианс с други производители, за да изпълнят целта си до 2040 година.

В компанията вече взимат сериозни мерки за намаляване на разходите, като спестените пари ще бъдат инвестирани в електрификация. Вече бившият генерален директор Такахиро Хачиго взе решение за закриване на няколко завода, за съкращаване на моделната гама и за напускане на световния шампионат във Формула 1 в края на сезона 2021 година.

Кои са критиците към стратегията на Honda вижте в продължението на материала в Automedia.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още