IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Макафи, основател на McAfee, е намерен мъртъв в испански затвор

Наскоро той беше обвинен от властите в САЩ в укриване на данъци, измами с криптовалути и заговор за пране на пари

08:03 | 24.06.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Макафи. <em>Снимка: Архив, Bloomberg LP</em></p>

Джон Макафи. Снимка: Архив, Bloomberg LP

Разработчикът на софтуер и антивирусен пионер Джон Макафи е намерен мъртъв в испански затвор. Надеждни испански медии като El País, El Mundo и La Vanguardia съобщиха в сряда, че трупът на 75-годишния мултимилионер от САЩ е намерен в килия в арестански комплекс „Брайън 2“ на около 30 километра северозападно от Барселона, позовавайки се на съдебните власти и полицията на Каталуния. Говорител на затвора потвърди тази информация пред DPA.

Наскоро Макафи беше обвинен от властите в САЩ в укриване на данъци, измами с криптовалути и заговор за пране на пари. През октомври той беше арестуван на летище Ел Прат в Барселона по искане на американските власти. Оттогава той е зад решетките близо до каталунската столица. Едва в сряда испанската съдебна система даде зелена светлина за екстрадиране на Макафи в САЩ. 

Причината за смъртта все още не е определена, се казва в съобщението. Според медийни публикации властите говорят за самоубийство, което трябва да бъде доказано от аутопсия. Ако беше осъден в САЩ, антивирусният гуру можеше да получи години затвор и високи глоби.

„Понякога гениалността и лудостта не са далеч една от друга и изглежда той, за съжаление, е станал жертва на своите демони“, казва пред Bloomberg Дъг Клинтън, управляващ партньор в Loup Ventures.

Макафи е съосновател на антивирусната индустрия. През 80-те години той основава компанията, кръстена на него, McAfee, и става софтуерен милионер. Преди голямата си кариера животът на Макафи е изключително труден: той израства в разбито семейство с баща-насилник, който отнел живота си, когато Джон е на 15 години, каза самият Макафи преди години пред репортер на списание Wired. Понякога самият той е употребявал големи количества кокаин и алкохол.

И като предприемач Макафи е склонен на интересни ходове. Малко след основаването на компанията той натъпква каравана с компютри и я закарва до клиентите. Тази „мобилна антивирусна единица“ трябвало да ги впечатли, но беше по-скоро шоу, призна по-късно Макафи. 

Години по-късно Макафи се озова в Белиз, Централна Америка, където построи голям затворен имот, хвалеше се с млади любовници и в крайна сметка бе заради притежание на забранени оръжия.

След като компанията McAfee стана публична през 90-те години, той я напусна. Тогава състоянието му се оценяваше на моменти на повече от 100 милиона долара. През 2012 г. Макафи отново попадна в заглавията на медиите в Белиз, когато беше издирен след убийството на съседа и избяга от полицията през джунглата в Гватемала, за да избегне полицейско разследване. МакАфи, който поддържаше своята невинност, в крайна сметка беше депортиран в САЩ, а Белиз отказа да поиска екстрадицията му.

Британецът Джон МакАфи основава бизнеса си през 80-те години. Той напуска компанията през 1994 г. и по-късно се премества в Белиз. Intel Corp., която се стреми да вгради функции за сигурност директно в своите чипове, купува компанията му за 7,7 млрд. долара през 2010 г., а компаниите за частен капитал TPG и Thoma Bravo вземат участие по-късно. През 2016 г. Intel обяви, че е подписала сделка за прехвърляне на 51-процентен дял в бизнеса на TPG за 1,1 млрд. долара.

След това McAfee стана собственост на TPG и Thoma Bravo, заедно с Intel Corp. Тя бе оценена на 2,15 млрд. долара, или 4,2 млрд. долара с дълга, когато TPG се съгласи да закупи 51% дял от производителя за чипове през 2016 г. и да установи McAfee като самостоятелен бизнес. 

След това – в края на 2020 г. McAfee подаде заявление за публично листване и през ноември набра 620 млн. долара на борсата.  IPO-то оцени McAfee на 8,6 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
айде, тоя пустиняк напосле се налудува.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Жалко за човека.Навсякъде по новините обясняват,че много е сгафил като е обявил погрешно кола!!! и яхта. А не казват,че беше от основателите на защитни продукти за компютри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Ако е имало камери, случайно да са спрели точно за 1 минута, когато се е обесил сам, въпреки, че стига земята?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Самообесилии го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Баси тъпите и неграмотни преводачи сте.Израснал в домакинство. Децата израстват в семейства, пък били те и разбити.Явно вие сте някакви ***, част от домакинството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
pioner
преди 2 години
Каква изненада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още