IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз предлага газът да поскъпне с още над 3% през юли

За последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50%, а на газа - със 70%, според данни на държавното дружество

14:09 | 24.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ от 1 юли да бъде в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е с 3,6% повече спрямо сега действащата цена, която пък беше увеличена с 20 на сто.

На открито заседание КЕВР е обсъдила доклад във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за юли, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

На заседанието изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов се е съгласил с изводите и констатациите в доклада. Той е пояснил, че след внасянето на заявлението на 10 юни котировките на петрола и на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават в резултат на нарасналото търсене на тези горива.

От изнесените от него данни е станало ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50 процента и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70 на сто - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

"Независимо от това цената, която "Булгаргаз" ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10 процента по-ниска от цените на европейските газови борси", е казал изпълнителният директор на дружеството.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов е изразил тревогата на регулатора, че високият ръст на цените на горивата неизбежно ще наложи сериозна корекция в ценовите решения, които Комисията предстои да приеме на 1 юли, както по отношение на цената на природния газ, така и за цените на топлинната енергия.

"Данните за рязкото увеличение на цените на природния газ и на петрола на международните пазари, както и ценовият ръст на квотите за въглеродни емисии означават, че регулаторът предстои да приеме решения, с които от 1 юли се предвижда сериозно увеличение на цените за потребителите на природен газ и на топлинна енергия. Това са трудни и крайно нежелани от КЕВР решения, тъй като те ще се отразят негативно на потребителите, и регулаторът е напълно наясно с това. В същото време регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос", е коментирал председателят на регулатора.

На 1 юли "Булгаргаз" ЕАД ще представи на КЕВР актуализирано заявление с отчетна информация към 30 юни за цените на пазарните индекси на европейските газови хъбове, както и информация за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за юни.

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 юни 2021 г. в размер на 45,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е ръст с 20%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
3?! малко е. по-добре 30.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още