IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се готви за най-дългата си серия от седмични ръстове от декември*

Цената на международния бенчмарк Брент е на най-високото си равнище от октомври 2018 г.

10:23 | 25.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът е напът да отчете пета поредна седмица на ръстове в цената – най-дългата печеливша серия от декември, на фона на свиващите се запаси по света и предстоящата среща на ОПЕК+, на която ще се обсъжда увеличаване на добива, съобщава Bloomberg.

Фючърсите с доставка през следващия месец, търгувани в Ню Йорк, поскъпнаха с над 2% през седмицата, докато цената на международния бенчмарк Брент е на най-високото си равнище от октомври 2018 г.

Страните от ОПЕК+, включително и Русия, ще се срещнат на 1 юли, като очакванията са групата да увеличи производството през август, показва проучване на Bloomberg. Делегати от коалицията посочват, че вече се водят обсъждания.

Минути преди 9 часа българско време цената и на двата основни сорта остава стабилна. Фючърсите върху Брента се търгуват за 75,59 долара за барел, а тези върху сорта WTI за 73,34 долара за барел.

Възстановяването на търсенето в ключови световни региони, включително САЩ и Европа, бързо източва натрупаните по време на блокадите резерви, като вече се появява и предположението, че цената на сорта Брент може да достигне отново и 100 долара за барел. Рискът от допълнителни количества от Иран след евентуално възстановяване на ядреното споразумение намалява с бавния темп на преговорите.

„Възстановяването на търсенето е бързо и има натиск върху ОПЕК+ да отпусне повече барели, в противен случай може да видим 80 долара за барел още следващия месец“, коментира Хауи Лий, икономист на Oversea-Chinese Banking Corp.

Русия обмисля да направи предложение за увеличаване на производството пред ОПЕК+, като и делегати посочват, че евентуално увеличение се обсъжда. Средният ръст, прогнозиран от анализатори, е за 550 хил. барела на ден – почти една четвърт от световния дефицит на доставки, очакван от алианса през август.

*Информацията е актуална към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
оастави го да си пише глуупостите... той от няколко седмици я върти тази опорка, че този скок е заради някви Грети и тем подобни, а не защото икономиката се отвори, лятото започна (когато винаги се качват цените) и не на послено място, копачите са в картел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
по-високите цени на петрола , катализират електрификацията на транспорта ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Вече съвсем свободно се говори за цени над 100$ за барел, даже се чуват прогнози и за 130$.Шейховете и руските петролни барони вдигат шампанско за здравето за Грийнпийс, Сиера Клуб, активистите в бордовете на западните петролни мейджър компании и всички гретоподобни.Не знам, явно е много трудно да се разбере, че притискайки публично търгуваните големи западни компании да намаляват инвестициите в разработки на въглеводороди, дават празен чек на горепосочените шейхове и олигарси и не се постига абсолютно никакъв ефект в намаляването на емисиите парникови газове..Решението не е в опитването да се подтисне предлагането, проблемът е в растящото търсене, което Сауди Арамко, Роснефт, Петролната компания на Абу Даби и с-ие с удоволствие ще задоволят.Като манна небесна им идва тази ситуация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още