IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Салвадор прави биткойна официално платежно средство през септември

Използването на биткойна ще е по избор, никой няма да получава биткойни, ако не иска, каза президентът в обръщение към нацията

11:30 | 25.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Банкомат за биткойни на&nbsp;Athena Bitcoin, каквито ще има в Ел Салвадор. <em>Снимка: Juan Carlos/Bloomberg</em></p>

Банкомат за биткойни на Athena Bitcoin, каквито ще има в Ел Салвадор. Снимка: Juan Carlos/Bloomberg

Законът за въвеждането на биткойна като официално платежно средство в Ел Салвадор влиза в сила на 7 септември. Това обяви в обръщение към нацията президентът Наийб Букеле. В изказването си той уточни, че използването на криптовалутата ще е по избор и няма да е задължително.

Конгресът в страната вече даде зелена светлина на предложението на държавния глава, което я прави първата в света, признала по този начин биткойна, съобщава Ройтерс.

„Използването на биткойна ще е по избор, никой няма да получава биткойни, ако не иска… Ако някой получи плащане в биткойни, може да избере автоматично да го получи в долари“, посочи Букеле. Щатският долар е официалната валута в страната.

Заплатите и пенсиите ще продължат да се изплащат в долари, но не се уточнява дали става въпрос за възнагражденията само за държавните служители, или и за тези в частния сектор.

Минути след 10:30 ч. българско време цената на биткойна продължава да се възстановява след по-значителните си спадове от последните седмици. Криптовалутата поскъпва с 3,2% до 34 170,23 долара.

По-рано в четвъртък компанията Athena Bitcoin заяви, че планира да инвестира над 1 млн. долара в инсталирането на 1500 банкомата за криптовалути в Ел Салвадор, особено на местата, където жителите получават парични преводи от чужбина.

По информация на сайта на компанията банкоматите ще се използват за купуване на биткойни или за продажба в замяна на пари в брой.

„Една от причините да приемем закона за биткойна е именно за да помогнем на хората, които изпращат парични преводи“, заяви Букеле, който добави, че високите разходи за комисиони, свързани обикновено с изпращането на пари у дома, ще отпаднат с криптовалутата.

Икономиката на Ел Салвадор разчита до голяма степен на изпращани от чужбина средства. Според данни на Световната банка преводите за страната възлизат на близо 6 млрд. долара, или около една пета от брутния вътрешен продукт през 2019 г. – едно от най-големите съотношения в света.

По-малко от 1% от обема на международните парични преводи в момента се изпълнява в криптовалути, посочва Кенет Сучоски, анализатор за Autonomous Research. В бъдеще обаче ролята на криптовалутите се очаква да е още по-голяма при международните преводи на стойност над 500 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Ако някой се смята за достатъчно технически компетентен искам да спомена че може да се включи в създаването на работеща система както законова така и електронна чрез препоръки. Целия свят гледа към тази държава в момента и много е заложено на карта от резултата. Тъй като банките не могат, а и не искат да помогнат, всичко зависи от ентусиастите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
Днес Салвадор, утре Северна Македония, и може да го обявяваме за валута на галактиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още