IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът според Волфганг Шойбле

Нарастващото разделение между Изтока и Запада представлява по-голяма опасност за бъдещето на Европа, според председателя на Бундестага

18:09 | 03.07.21 г. 1
<p>
	Волфганг Шойбле.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: архив Ройтерс

Германия трябва да започне да проявява повече уважение към Централна и Източна Европа, да спре всички лекции и да се държи така, сякаш е всичко за континента. „Защо германците смятат, че могат да научат поляците какво е демокрация?“ - Волфганг Шойбле, председателят на германския парламент, пита в кабинета, преди да възхвали „смелостта и упоритостта“ на хората от Централна Европа.

„Помислете за Вацлав Хавел! Ако не бяха поляците, унгарците, чехите, словаците и т.н. „нищо от това нямаше да е възможно“, добавя той, цитиран от Politico.eu.

Под „това“ Шойбле има предвид не само края на комунизма в Европа, но и обединението на Германия и десетилетията на мир и просперитет, на които регионът се радва (независимо от някои пречки).

А какво би казал той за върховенството на закона? „Напълно легитимно е да имаме разногласия“, коментира Шойбле. „Когато се срещна с [унгарския премиер Виктор] Орбан, му казвам точно какво мисля, че прави грешно“, казва още той.

В крайна сметка европейските съдилища трябва да решат къде са границите, дори когато става въпрос за Германия, добавя председателят на германския парламент.

Във време, когато голяма част от Централна Европа върви срещу ЕС по отношение на демократичните норми, Шойбле акцентира върху това, че нарастващото разделение между Изтока и Запада представлява по-голяма опасност за бъдещето на Европа, отколкото това, което се случва в отделна държава от блока.

„Трябва да променим нагласата в Европа, според която всеки си мисли, че е по-добър, а останалите не са толкова добри“, посочва той.

Всеки, който си спомня Шойбле като твърд преследвач на Гърция и другите отстъпници от фискалната дисциплина в еврозоната по време на дълговата криза, която едва не затри еврото, сега се пита дали той не лицемерничи с новата си позиция. Тогава, като германски финансов министър, той беше възприеман в цяла Южна Европа като типичен, стиснат, арогантен германец. Тогава, както и сега, действията на Шойбле се раждат от благороден импулс (поне в собствения му ум) - за защита и опазване на Европа.

Дълбоко чувство за цел

Каквото и да мисли човек за Шойбле - и той има много критици както в Германия, така и извън нея, малцина биха оспорили, че най-добрият начин да го опишем е като човек на дълга. Той работи непрекъснато като депутат от 1972 г., което го прави най-дълго служилия член на Бундестага. Дори когато през 1990 г. е прострелян от психично болен мъж, това не спира устрема и кариерата му. Въпреки че оттогава той е в инвалидна количка, опитът за убийството му изглежда само задълбочава чувството му за цел.

Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 2 години
А за нарастващото разделение между Юга и Севера? А за разделението между Североизтока и Югозапада? Няма разделение, има демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още