IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли място едновременно за национални и децентрализирани дигитални валути?

Настроенията около този пазар остават доста негативни, казва финансовият анализатор Борис Петров

19:54 | 25.06.21 г.
Има ли място едновременно за национални и децентрализирани дигитални валути?

Едновременното съществуване на национални и децентрализирани дигитални валути ще е много трудно. Централните банки са доста агресивни, когато става въпрос за намеса в техните действия. Ако те имат дигитална валута, криптовалутите са конкуренция, която трябва да бъде избутана. Такова мнението изказа Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Водещата криптовалута биткойн е под натиск от април насам, когато беше достигнала рекорден връх от близо 65 000 долара. По-рано тази седмица биткойн премина под границата от 34 000 долара и докосна 28 800 долара, с което изтри ръста си от началото на годината.

"Този пазар беше изключително пренаселен, което вещаеше корекция. Тя обаче съвпадна с натиска от страна на регулаторите, които в развиващите се пазари са със сериозен дял при биткойн. Видяхме особено силен натиск в Китай, Индия, Турция", посочи гостът. 

От думите му стана ясно, че властите в Китай има ресурсите и лостовете да притиснат криптопазара до стената.

"Китай пусна в тестова фаза своя дигитален юан, който е директна конкуренция на сегашните криптовалути. Пекин започна с действията. Най-големият доставчик на машини за копаене на крипто Bitmain преустановява своите продажби".

Друга тема от разговора бе свързана с това как ще се развие криптопазарът през лятото и до края на годината.

"Не може да се говори за ентусиазъм, настроенията остават доста негативни около този пазар. Причините са натискът от страна на регулаторите, спиране на помощите за безработицата, както и индикациите, че се доближаваме до висока инфлация“, посочи експертът.

"Ако натискът от страна на регулаторите продължи и си припомним 2018 г. когато биткойн загуби 85% от стойността си, трябва да очакваме на нива около 10 000 долара. При подобряване на фундаменталната картина, може да видим отскок около 20 000 долара за брой", допълни още гостът. 

Борис Петров коментира, че е необходимо да се намали волатилността при тези активи, за да започнат по-традиционните инвеститори да припознават криптовалутите.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още